UPDATE Bătaie pe funcţii în PSD. Dragnea: Rămâne funcţie de preşedinte executiv. Vor fi 14 vicepreşedinţi; Valeriu Zgonea, favorit să devină numărul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea a fost ales preşedinte al PSD cu un procent de 97, 6% din voturi, potrivit unor surse politice. Astăzi, de la ora 16.00, liderii PSD se întâlnesc în şedinţa Comitetul Executiv pentru a discuta prezenţa pe judeţe, dar şi viitoare echipă de conducere. Potrivit unor surse politice, lideri din teritoriu vor propune înfiinţarea a patru funcţii de prim-vicepreşedinte şi eliminarea funcţiei de preşedinte executiv, promisă lui Zgonea.

UPDATE Preşedinţii de organizaţii PSD nu vor avea voie să candideze pentru fucnţia de vicepreşedinte. 

UPDATE Liderii PSD au decis: în noua structură de conducere a partidului va exista în continuare funcţia de preşedinte-executiv  şi nu se vor mai înfiinţa alte patru posturi de prim-vicepreşedinte. Cele mai mari şanse pentru a ocupa funcţia de preşedinte-executiv (numărul doi în partid) le are Valeriu Zgonea, „locotenentul“ lui Liviu Dragnea. 

UPDATE Valeriu Zgonea a ieşit puţin din sală. Întrebat dacă a acceptat funcţia de prim-vicepreşedinte pe regiunea Oltenia, ca o compensaţie pentru desfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, Zgonea a răspuns: „Nu. Funcţia îi revine Olguţei Vasilescu“. „Atunci veţi rămâne în afara Biroului Permanent?“, mai fost întrebat Zgonea. „Numai Dumneazeu ştie“,  a răspuns preşedintele Camerei Deputaţilor. 

UPDATE Premierul Victor Ponta a propus desfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, promisă lui Valeriu Zgonea. Ponta a explicat că funcţia de preşedinte executiv avea un rost în momentul în care preşedintele partidului era şi premier şi nu putea să se dedice în totalitate activităţii de partid.

Întrebat ce părere are Valeriu Zgonea, varianta lui Liviu Dragnea de preşedinte executiv al PSD, despre această propunere, Ponta a spus: "Este funcţia lui Valeriu Zgonea? Eu ştiu că funcţiile se votează în PSD".

UPDATE Valeriu Zgonea a venit la şedinţă. Întrebat despre propunerea de a fi desfiinţată funcţia de preşedinte executiv, Zgonea a răspuns: "Ştiţi că eu nu comentez".

La scrutinul intern al PSD de duminică s-au prezentat la urne 400.000 de membri social-democraţi. Dintre aceştia, 97, 6%, au optat pentru Liviu Dragnea, de altfel, singurul candidat la şefia PSD. Aşadar, mai puţin de 3% dintre votanţii PSD au bifat căsuţa „nu“ pe buletinul de vot. 

Liderii PSD se reunesc luni, de la ora 16.00, în şedinţa CExN, pentru a analiza rezultatele scrutinului intern, dar şi pentru a decide noua structură organizatorică, fiind posibilă înfiinţarea a patru posturi de prim-vicepreşedinte şi eliminarea funcţiei de preşedinte executiv, promisă lui Valeriu Zgonea.

De altfel, Liviu Dragnea anunţa încă de duminică, înainte de anunţarea rezultatelor finale ale prezenţei, că social-democraţii trebuie să facă "o radiografie" a situaţiei din teritoriu, deoarece alegerile din PSD au fost şi un bun prilej de a testa capacitatea organizatorică a partidului. Astfel, fiecare lider de filială ar urma să facă o prezentare cu privire la situaţia din organizaţia pe care o conduce. Prezenţe foarte mari s-au înregistrat în judeţe precum Olt, Teleorman, Gorj şi Maramureş, în timp ce judeţul Cluj a avut cea mai slabă prezenţă. Liviu Dragnea a precizat că nu se impun sancţiuni, însă această analiză va arată foarte clar pe câţi membri activi poate miza PSD în acest moment, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor.

Zgonea, singurul pierzător

Un subiect aprins se anunţă însă a fi cel al noii structuri de conducere. Liviu Dragnea anunţa săptămânile trecute că doreşte să facă echipă cu Valeriu Zgonea, acesta din urmă vizând poziţia de preşedinte executiv al formaţiunii, funcţie deţinută în trecut de Liviu Dragnea. Între timp, însă, potrivit unor surse social-democrate, liderul interimar al PSD a avansat în partid o nouă formulă de conducere, cu patru prim-vicepreşedinţi aleşi dintre vicepreşedinţii la nivel naţional, în funcţie de numărul de voturi obţinute la Congres. Această propunere ar veni la pachet cu eliminarea funcţiei de preşedinte executiv, respectiv "numărul doi" din partid.

Ca o compensaţie, lui Valeriu Zgonea, care viza funcţia de preşedinte executiv, i s-ar fi promis un post de prim-vicepreşedinte, însă preşedintele Camerei Deputaţilor refuză propunerea.

Cel mai probabil, noua structură de conducere va fi supusă la vot în Comitetul Executiv Naţional. Potrivit aceloraşi surse, votul ar putea fi unul strâns, Zgonea fiind susţinut de un număr important de filiale, însă va avea greutate intervenţia lui Liviu Dragnea pe acest subiect.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite