UNCJR critică Guvernul: Coaliția blochează proiectele majore de finanțare

0
0

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România e nemulțumită de noua lege a bugetului, prin care autoritățile locale ar urma să fie subfinanțate, iar o parte a proiectelor pe care le au să fie blocate.

Ministrul Câciu a fost responsabil de realizarea bugetului FOTO gov.ro
Ministrul Câciu a fost responsabil de realizarea bugetului FOTO gov.ro

Coaliția de Guvernare, prin actuala formă a Proiectului Legii bugetului de stat, subfinanțează și blochează proiectele majore de investiții la nivel local. Resursele financiare ale autorităților administrației publice locale trebuie să fie proporționale cu competențele prevăzute de Constituție și de lege. Prin Proiectul propus, Coaliția de Guvernare nu alocă bani pentru proiectele finanțate din fonduri europe și proiectele de investiții, iar pentru cultură se alocă bani începând cu luna august 2023, sumele prevăzute pentru echilibrare fiind transferate către asistența socială, care este oricum subfinanțată”, arată un comunicat de presă al UNCJR. 

Practic, sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mai mici comparativ cu anul 2022, în condițiile în care cheltuielile de funcționare au crescut și cresc din cauza măririi prețurilor și a inflației, iar necesarul pentru finalizarea proiectelor este mai mare întrucât trebuie încheiate proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care se vor încheia la 31 decembrie 2023”, mai explică sursa citată.

Probleme de comunicare între părți

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a semnalat în repetate rânduri problemele cu care se confruntă județele, precum și faptul că din bugetele județelor se finanțează asistența socială. Cu toate acestea, Coaliția de Guvernare nu a actualizat la timp standardele de cost, iar acum se dorește și periclitarea proiectelor finanțate din fonduri europene și stoparea tuturor investițiilor la nivelul județului și subfinanțarea culturii.

Astfel, UNCJR cere imperios Guvernului să reanalizeze activitățile care vor fi subfinanțate, deoarece acțiunile lor au efect atât direct, cât și indirect asupra cetățenilor.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înființată în 1993, este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, fără scop lucrative, ce reuneşte toate consiliile judeţene din România ca autorităţi ale administraţiei publice locale. UNCJR are scopul de a promova dezvoltarea economico-socială durabilă şi sustenabilă a unităţilor administrativ teritoriale.

Cum e construit bugetul

Bugetul de stat este construit pe o creştere economică de 2,8%, la un PIB de 1.550 mld. lei. Conform proiectului de buget pentru 2023, publicat marţi seara de MF, majoritatea ministerelor au stabilite credite bugetare mai mari faţă de 2022, scăderi fiind prevăzute pentru şapte ministere, dar şi pentru acţiuni generale la Ministerul Finanţelor.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe are prevăzute pentru anul viitor credite bugetare de 1,303 miliarde lei, în scădere cu 3,19%, şi credite de angajament de 1,431 miliarde lei (minus 15,14%), Ministerul Energiei - credite bugetare de 5,462 miliarde lei (minus 34,71%) şi credite de angajament de 16,781 miliarde lei (plus 18,8%), iar Ministerul Justiţiei credite bugetare de 2,946 miliarde lei (minus 51,74%), respectiv credite de angajament de 4,669 miliarde lei (minus 38,4%).

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale are prevăzute credite bugetare de 60,983 miliarde lei (minus 3,97%) şi credite de angajament de 61,678 miliarde lei (minus 3,44%), Ministerul Public - 1,674 miliarde lei credite bugetare (minus 6,11%), respectiv 1,681 miliarde lei credite de angajament (minus 6,08%), Ministerul Sănătăţii - 23,847 miliarde lei credite bugetare (minus 6,28%), respectiv 29,385 miliarde lei credite de angajament (minus 6,26%), şi Ministerul Sporturilor - 581,519 milioane lei, atât la credite bugetare cât şi la credite de angajament, în scădere cu 3,5%, respectiv cu 10,9%. Mai multe date despre buget puteți citi aici.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri