Titus Corlăţean: „Şi românii, şi francezii, şi olandezii vor pierde din cauza amânării aderării la Schengen”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României. FOTO: Arhivă Adevărul
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României. FOTO: Arhivă Adevărul

Decizia de amânare a aderării României la spaţiul Schengen nu va afecta doar economia acestei ţări, ci şi pe cea a francezilor, germanilor, precum şi a olandezilor, a apreciat, vineri, pentru postul de radio France Inter, ministrul de Externe român, Titus Corlăţean, potrivit Mediafax.

„Noi toţi, noi românii, voi, francezii, germanii, olandezii, care au o activitate economică foarte importantă în această ţară, noi toţi vom pierde din punct de vedere economic din cauza acestei decizii de a amâna aderarea Romaniei la Spaţiul Schengen”, a declarat Titus Corlăţean.

Rugat să comenteze în ce măsură consideră că decizia Consiliului JAI este una gravă pentru România, ministrul de Externe a precizat că autorităţile de la Bucureşti şi-au făcut treaba.

„Avem libertatea de circulaţie, care este o valoare fundamentală a UE. O avem de la 1 ianuarie 2007. Dar se amestecă atât de des două lucruri care sunt complet diferite. Imigraţia ilegală provenind din exteriorul UE e complet diferită de libertatea de circulaţie din interiorul UE. În plus, noi ne-am făcut toată treaba”, a precizat ministrul român de Externe pentru sursa citată.

Titus Corlăţean a declarat de asemenea că România a investit peste un miliard de euro pentru securizarea frontierei, amintind totodată că rapoartele agenţiei Frontex arată că 95% din imigraţia ilegală provine de la frontiera de sud, şi nu de la cea din vest.

Ministrul de Externe a mai spus pentru postul de radio France Inter că România s-a schimbat pozitiv în ultimii douăzeci de ani, ţara noastră înregistrând progrese, în pofida faptului că „mai sunt multe de făcut”.

„Nu suntem perfecţi, dar România de astăzi este mult diferită faţă de România de acum 20, 15 ani. Dorim ca lucrurile să se amelioreze repede, dar efectiv am făcut progrese. Mai sunt multe de făcut, dar apartenenţa la familia europeană este un lucru special (...)”, a mai spus ministrul de Externe.

Recent, Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a anunţat că va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen atunci când vor exista condiţii favorabile.

„În ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, astăzi am putut doar să evaluăm situaţia la zi. Consiliul a luat notă de declaraţia comună a României şi Bulgariei şi va reveni asupra acestei probleme, fără întârziere, atunci când vor exista condiţii favorabile”, a anunţat ministrul lituanian de Interne, la sfărşitul întrunirii Consiliului JAI de săptămâna trecută.


Citeşte şi:

Preşedinţia UE: Vom reveni asupra aderării României la Schengen când vor fi condiţii favorabile

Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a anunţat joi că va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen atunci când vor exista condiţii favorabile, precizează ministrul lituanian de Interne, Dailis Alfonsas Barakauskas, potrivit Mediafax.

România aşteaptă să fie poftită în Schengen

Liderii de la Bucureşti nu mai au răbdare să aştepte girul statelor europene pentru a adera la spaţiul Schengen, drept pentru care le-au transmis ţărilor comunitare să ne caute dacă ne vor în spaţiul de liberă circulaţie.

Corlăţean, nemulţumit de poziţia ambasadelor străine cu privire la modificarea Codului Penal: Ar trebui să se adreseze direct MAE

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat joi în cadrul unui eveniment al ministerului de Externe că „ambasadele acreditate la Bucureşti ar trebui să se adreseze direct MAE când au preocupări sau nelinişti, şi nu prin intermediul presei.“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite