Tăriceanu explică de ce nu a participat la inaugurarea scutului de la Deveselu: Poziţia Senatului în ordinea constituţională, desconsiderată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu spune că şi-a anulat participarea la ceremonia de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu pentru că nu s-a ţinut cont de Senat în momentul în care s-a stabilit programul evenimentelor, considerând că poziţia Senatului a fost desconsiderată, în ordinea constituţională a României.

„Am considerat necesar ca Senatul României să fie reprezentat la acest eveniment la cel mai înalt nivel şi, ca urmare, am onorat invitaţia primită de la organizatorii americani, care au colaborat în elaborarea programului cu MApN. Constatând că organizarea şi programul evenimentelor realizate de Guvern şi Ambasada SUA desconsideră flagrant poziţia Senatului, în ordinea constituţională a României, cât şi rolul Parlamentului în elaborarea şi legiferarea politicii externe şi de apărare, am luat hotărârea, cu părere de rău, să-mi anulez participarea la festivităţile de astăzi“, a susţinut Tăriceanu, potrivit unui comunicat transmis presei.

Şi fostul premier Victor Ponta s-a arătat foarte deranjat de faptul că actualul premier Dacian Cioloş nu l-a invitat pe el, pe fostul preşedinte Traian Băsescu şi pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea la ceremonia de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu, arătând că aşteaptă scuze de la Cioloş.

„Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Ciolos, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidenţa ( şi credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el personal şi Guvernul sau nu au absolut niciun merit legat de proiectul de le Deveselu, dar şi faptul că aliaţii NATO şi cei americani ştiu fff bine cu cine au luat decizii şi cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuţie la asta!!! Şi sper că Dl Ciolos nu suferă de boală numită"Iohannita"-adică să îţi asumi ce fac alţii doar pt că tu eşti total incapabil să faci ceva !“, a scris Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

Scutul de la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu a fost activat joi, 12 mai, printr-o ceremonie care a certificat capacitatea operaţională a sistemului de apărare antirachetă (AAMDS) din România. La eveniment au participat oficialităţi române şi americane, în frunte cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi premierul României, Dacian Cioloş.

La Deveselu au fost prezenţi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi premierul Dacian Cioloş, alături de oficialităţi ale statului român, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa şi din cadrul NATO.

Marele absent al adunării este, însă, cel mai înalt reprezentant al statul român: preşedintele Klaus Iohannis. Administraţia de la Cotroceni a motivat că agenda nu i-a permis şefului statului să vină la Deveselu. Dimineaţa, Iohannis s-a întâlnit cu Stoltenberg şi au avut o conferinţă de presă comună.

Amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor antibalistice era convenită la 13 septembrie 2011, pentru ca doi ani mai târziu să înceapă lucrările principale de construcţie. În decembrie 2015 acesta a devenit funcţional.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite