Surse: Dăncilă vrea alegeri într-un singur tur pentru funcţia de preşedinte al PSD, ca să blocheze o alianţă împotriva sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă insistă ca preşedintele PSD să fie ales într-un singur tur de scrutin la Congresul de sâmbătă, susţin surse politice pentru Adevărul. Astfel, Dăncilă vrea să blocheze o posibilă alianţă în turul doi între Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae, doi lideri cu susţinere puternică în teritoriu. Filiale numeroase controlate de Paul Stănescu, Dumitru Buzatu sau Lia Olguţa Vasilescu nu o susţin pe Dăncilă.

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi, cu o zi înaintea Congresului formaţiunii, urmând să fie validate candidaturile pentru funcţiile de conducere - preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general. Viorica Dăncilă le va propune liderilor PSD ca la Congresul de sâmbătă să fie ales doar preşedintele partidului. Funcţiile de preşedinte executiv şi de secretar general ar urma să fie validate ulterior doar prin votul CEX, for controlat de Viorica Dăncilă.

Pentru funcţia de secrtar general,  Viorica Dăncilă îl susţine pe Mihai Fifor, cu toate că, în primă fază, l-ar fi preferat pe Marius Dunca, liderul PSD Braşov, fost ministru al Sportului. Pentru funcţia de secretar general candidează şi Codrin Ştefănescu, stindardul nostalgiei faţă de Liviu Dragnea. O dispută pe scena Congresului între Codrin Ştefănescu, cuoscut pentru agresivitatea discursului, şi Mihai Fifor ar oferi imaginea unui partid divizat. Drept urmare, Viorica Dăncilă ia în calcul să le propună liderilor PSD ca alegerea secretarului general să nu fie supusă la vot în Congres, ci să fie decisă într-un CEX ulterior, susţin surse politice pentru Adevărul. Secretarul general ar urma să fie votat la propunerea preşedintelui PSD, foarte probabil Viorica Dăncilă.

Chiar şi viitorul preşedinte executiv al partidului ar putea fi ales doar de CEX, nu de Congres, susţin sursele citate. Pentru acest post se luptă doi dintre apropiaţii premierului: ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi vicepremierul Daniel Suciu. Astfel, Viorica Dăncilă ar evita o luptă chiar în propria tabără.

Marţi-seara, într-o întâlnire la Vila Lac, premierul Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor PSD că va demisiona din fruntea Guvernului în cazul în care nu va câştiga şefia partidului la Congresul de sâmbătă, susţin pentru Adevărul surse participante la discuţie. Demisia Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria ar echivala cu pierderea puterii pentru PSD, un scenariu sumbru în partid. Practic, guvernarea o transformă pe Dăncilă în favorită la congres.

Toţi candidaţii înscrişi în cursă

Preşedinte: Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleşoianu, Ilie Rotaru, Cătălin Stoichiţă.

Preşedinte executiv: Daniel Suciu, Eugen Teodorovici, Daniel Florea, Sorin Bota.

Secretar general: Marius Dunca, Gabriel Petrea, Felix Stroe, Codrin Ştefănescu, Mihai Fifor, Rodica Nassar.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite