Stenograme din şedinţa USR. Dacian Cioloş: „Luni, dacă programul ăsta nu e votat, eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia” | AUDIO

0
0
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Stenogramele din şedinţa conducerii USR, în care Dacian Cioloş ar fi declarat că demisionează dacă programul său de reformă internă nu va fi adoptat, au fost făcute publice. Liderul USR a precizat că va demisiona chiar luni dacă propunerea sa nu este votată, potrivit unor înregistrări obţinute de News.ro.

Dacian Cioloş a anunţat, joi, conducerea USR că va demisiona din funcţia de preşedinte al partidului dacă programul său politic, ce conţine mai multe schimbări radicale şi reforme interne, va fi respins. Liderul USR a cerut un vot pentru propunerile sale până luni. 

Deşi Cioloş a precizat ulterior că nu va pleca din partid şi a calificat drept „complet false” informaţiile pe această temă, potrivit unor înregistrări obţinute de News.ro, liderul USR a afirmat de mai multe ori, în şedinţa de joi, că, în cazul în care programul său de reformă nu e aprobat, îşi va depune mandatul şi a vorbit chiar despre demisie.

Citeşte şi: USR stă pe un butoi cu pulbere. Scenariile privind viitorul partidului

Transcrierea declaraţiilor lui Dacian Cioloş privind o eventuală demisie:

- „Într-adevăr, nu există în statut nicăieri, nici că se votează, nici că nu se votează. Şi de asta v-am explicat de la început că, în situaţia în care sunt eu acum şi suntem noi acum, cu un preşedinte cu legitimitatea votului membrilor şi un Birou Naţional cu o majoritate (...) sunt câteva lucruri care pentru mine sunt importante ca eu să pot să-mi duc la îndeplinire mandatul cu care am fost ales, că am făcut în campanie, am spus nişte lucruri. Şi evident că Biroul Naţional nu e obligat nicăieri, de statut, să accepte ce zice preşedintele, că nu e preşedintele Biroului Naţional, e al partidului. Biroul Naţional are o autoritate cumva de sine stătătoare, dată de statut. Şi tocmai de asta am propus programul ăsta care, încă o dată, nu intră în detalii şi nu include şi obiective pe care voi, ca membri ai Biroului Naţional le aveţi, că aţi candidat cu o platformă şi fiecare dintre noi am candidat cu  platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre. Deci eu voi propune – evident, puteţi şi să nu o votaţi, rezultatul e acelaşi pentru mine – dacă nu trece programul ăsta şi aveţi, încă o dată, tot dreptul şi legitimitatea să-l respingeţi, că aşa e în democraţie, doar că eu îmi asum consecinţele şi îmi depun mandatul. Deci eu pun programul ăsta cu mandatul pe masă şi vă rog să nu o luaţi ca pe o ameninţare, o presiune, e pur şi simplu... eu nu pot să spun altceva dacă ştiu că nu pot să fac lucrurile respective şi ca să le fac am nevoie de sprijinul BN-ului care poate să mi-l dea sau nu. (...)

Adevarul · Scandal în şedinţa USR. Dacian Cioloş anunţă în ce condiţii va demisiona

Însă eu am nevoie acuma de un acord, accept prin vot din partea BN-ului pe programul ăsta, ca să continui. Dacă nu îl am, înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc, sau pe lucrurile care pentru mine sunt esenţiale, şi atunci eu îmi depun mandatul. Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat – că voi puteţi să ziceţi: dom-le, nu vrem să îl votăm, că nu scrie în statut, eu nu pot să vă oblig, că dacă nu facem cvorum nu avem şedinţă de BN, sau şi dacă facem cvorum şi voi nu vreţi să îl votaţi, nu pot să vă oblig, sau la fel, dacă votaţi împotrivă  - doar că atunci eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program”,le-a transmis Cioloş colegilor din USR.

- „Deci da, ca să fie lucrurile mai clare, da, e o propunere pe care o fac, pentru circumstanţele astea în care ne aflăm acum şi eu, ca preşedinte, vă solicit votul pe programul ăsta, unde sigur că pot să fie ajustări dacă ne punem de acord, dar nu e intenţia mea să negociez acum substanţa, pentru că sunt elemente cu care am candidat şi dacă nu mi le pot pune în aplicare atunci nu are rost să rămân ca preşedinte”, a mai afirmat Cioloş.

Adevarul · Stenograme din şedinţa USR. Dacian Cioloş vorbeşte despre demisie

- „Dacă programul e respins – sigur, una e să discutăm anumite amendamente, dar eu, ca preşedinte am câştigat mandatul prin votul membrilor, promiţându-le că fac nişte lucruri şi pot să fac lucrurile alea cu susţinerea BN-ului, BN-ului trebuie să îi prezint un program care să mi-l accepte – dacă programul ăsta e respins luni, deci dacă eu nu am o susţinere în BN pentru programul ăsta, atuncea iau în considerare inclusiv să-mi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni şi să spun că voi face nişte lucruri când eu nu am pârghiile să le fac”, a mai afirmat Cioloş.

- „Să văd dacă pot să pun în aplicare viziunea şi dacă nu, evident, îmi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni”, afirmă liderul USR într-un alt moment al şedinţei.

USR a votat, duminică, în unanimitate, publicarea înregistrării cu declaraţia lui Dacian Cioloş despre o eventuală demisie în cazul în care programul său politic nu va fi acceptat de colegi, potrivit unor surse politice participante la şedinţă. Printre prevederile programului prezentat de Cioloş se numără:  schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general (parte din echipa Barna), pregătirea unui guvern din umbră, dublarea Biroului Naţional (dominat acum de ex-USR-işti) cu membri din societatea civilă şi mediul de afaceri. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri