Sporuri bugetare de până la 50%, acordate mai ușor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul Ciucă a aprobat în ședința de luni o Hotărâre de Guvern prin care sunt detaliate regulile acordării unui spor de până la 50% din salariul de bază, în cazul bugetarilor care lucrează pe fonduri europene, inclusiv Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ședință de a Cabinetului Ciucă FOTO Arhivă
Ședință de a Cabinetului Ciucă FOTO Arhivă

„În prezent, numărul de personal care trebuie să gestioneze atât programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR este din ce în ce mai redus. Astfel, pentru stimularea personalului care gestionează programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR, se acordă o majorare salarială cu până la 50%”, arată nota de fundamentare a HG-ului.

În primul rând, sunt trecute toate categoriile de beneficiari, de la personalul din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cel de la Dezvoltare, Ministerul Agriculturii până la structuri precum Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi şi Consiliul Concurenței, acestea din urmă fiind oricum instituții unde lefurile sunt generoase. De asemenea, o mențiune dintr-un amendament precizează aplicarea mai largă a sporului la cei din structurile care implementează proiectele din PNRR, ceea ce, extrapolând la beneficiari, înseamnă inclusiv instituțiile locale.

Mărirea, dată fără condiții până la prima evaluare

Toți cei încadrați pe o funcție care presupune implementarea de proiecte cu finanțare europeană primesc sporul de 50% din start, până la prima evaluare. În vechea formă a legii, era prevăzut un spor de 35% din start. Noutatea e menționată din nota de fundamentare. De altfel, una dintre ideile repetate în nota de fundamentare e că specialiștii pot fi găsiți cu greu, iar o salarizare motivantă poate fi răspunsul.

În cazul în care nu primesc calificativul „foarte bine”, ci „bine”, la prima evaluare a muncii lor, rămân cu spor de 25% din salariul de bază. Dacă iau un calificativ mai prost nu mai primesc spor după prima evaluare. Surse guvernamentale au precizat că de obicei în administrația publică evaluarea este în procent mare cu calificative de „foarte bine” și „bine”, penalizarea unui bugetar având loc de cele mai multe ori când e vizată îndepărtarea acestuia din instituție.

De asemenea, o prevedere nouă e că persoanele care primesc acest spor de 50%, dar între timp sunt detașate/transferate în altă unitate/instituție, ar urma să beneficieze de suplimentarea venitului până la prima evaluare.

Bugetarii din teritoriu, cu ochii pe Iohannis

La șeful statului, pentru promulgare, e un proiect de lege care permite mărirea salariilor angajaților din primării și Consiliile Județene, până la salariul viceprimarului sau vicepreședintelui de CJ, plus 25% din salariul acestuia. Așadar, e asigurat cadrul legal pentru noi măriri ale lefurilor locale. Proiectul de lege deja a trecut de CCR, după ce fusese atacat de Guvern, deși inițiativa fusese adoptată tot de actuala Coaliție în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite