Sondaj Politico: Europenii îi cer lui Macron să respecte votul de la alegeri la împărţirea instituţiilor europene. Weber ar fi favorit pentru Comisia Europenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu toate că Macron este împotriva sistemului „spitzenkandidat”, simpatizanţii Renew Europe sunt în favoarea lui FOTO Bogdan Dinca
Cu toate că Macron este împotriva sistemului „spitzenkandidat”, simpatizanţii Renew Europe sunt în favoarea lui FOTO Bogdan Dinca

Potrivit unui sondaj Politico, întocmit în şapte ţări ale Uniunii Europene, peste 87% dintre intervievaţi sunt de părere că pentru numirea preşedintelui Comisie Europene ar trebui să se respecte sistemul „spitzenkandidat”, care l-ar propulza în fruntea Comisiei Europene pe candidatul PPE Manfred Weber. Până şi simpatizanţii En Marche, partidul lui Emmanuel Macron, principalul contestatar al sistemului, susţin în proporţie de 85% procedura.

Sondajul a fost întocmit în Grecia, Spania, Polonia, Franţa, Germania, Cehia şi Olanda, în eşantion regăsindu-se simpatizanţi ai Partidului Popular European (PPE), pe de o parte, şi simpatizanţi ai Renew Europe, de cealaltă.

La întrebarea - „Pentru a le oferi oamenilor o şansă de a decide viitorul preşedinte al Comisiei Europene, fiecare partid politic european a trebuit să pună în faţă un «candidat cap de listă» (sau Spitzenkandidat) pentru alegerile europene. Credeţi că acest proces transparent şi democratic ar trebui să fie respectat şi de şefii de stat şi guvern în procesul de nominalizare al următorului preşedinte al Comisiei Europene?”, 87% au răspuns că da, în timp ce 13% au dezaprobat. Defalcat, simpatizanţii PPE au afirmat în proporţie de 91% că sunt de acord, în timp ce simpatizanţii Renew Europe au răspuns afirmativ în proporiţie de 88%.

Mecanismul „Spitzenkandidat” presupune ca fiecare familie politică din Uniunea Europeană să îşi desemneze favoritul pentru preşedinţia CE. Emmanuel Macron s-a arătat împotriva acestui sistem, şi a declarat după eşecul summitului de joia trecută pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene că „Spitzenkandidat” contravine tratativelor UE. Totodată, Macron a respins ideea că tratativele între liderii europeni pentru posturile-cheie din UE sunt nedemocratice. Şefii de stat şi de guvern „au fost aleşi democratic, nu sunt mai puţin legitimi decât europarlamentarii”, a explicat preşedintele francez.

Şeful statului francez a explicat de ce s-a opus desemnării lui Weber, despre care consideră că nu are experienţa necesară şi a dat de înţeles că îşi doreşte un candidat francez, nu unul german: „Dacă Manfred Weber s-ar fi prezentat în faţa poporului european, nicio problemă. Dar s-a prezentat drept cap de listă în Germania. Grozavă treabă!”.

Cu toate astea, potrivit sondajului Politico, în Franţa, simpatizanţii En Marche, partidul lui Macron, sunt în proporţie de 85% de acord faţă de sistemul „Spitzenkandidat”.

sondaj politco foto politico
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite