Siegfried Mureşan, critici la adresa şefului diplomaţiei UE: Vizita Înaltului Reprezentant al UE la Moscova, fără niciun rezultat concret, a fost o greşeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan FOTO Arhivă personală / Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan FOTO Arhivă personală / Siegfried Mureşan

Euraparlamentarul Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al PPE, îl critică pe Josep Borrell, după vizita Înaltului Reprezentant în Rusia, unde nu a reuşit să obţină eliberarea lui Aleksei Navalnîi. Mureşan afirmă că vizita a fost „o greşeală”, fiind „fără rezultate concrete”.

„Vizita la Moscova fără rezultate concrete a Înaltului Reprezentant al UE a fost o greşeală. Uniunea Europeană trebuie să fie unită în a sancţiona situaţia din Federaţia Rusă. Conferinţa de presă comună ce a avut loc astăzi la Moscova între Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, şi ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a fost un monolog al oficialului rus. Şeful diplomaţiei europene parcă nici nu a existat în acea conferinţă de presă; a citit doar nişte declaraţii predefinite, generale, lipsite de conţinut. Nu a obţinut nimic în urma acestei vizite la Moscova, iar, prin modul în care s-a prezentat presei, pare că nici nu a fost hotărât să obţină ceva”, a scris Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL şi vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European.

În opinia lui Mureşan, situaţia în Federaţia Rusă este „foarte gravă”, pentru că regimul condus de Putin „încalcă drepturile şi libertăţile oamenilor şi arestează pe nedrept mii de opozanţi care nu fac decât să protesteze faţă de măsurile nedemocratice luate de regimul de la Kremlin”.

„Tocmai de aceea, această vizită a Înaltului Reprezentant la Moscova trebuia să aibă loc doar dacă şeful diplomaţiei europene ar fi exprimat o poziţie fermă şi ar fi obţinut nişte rezultate concrete. Vizita aceasta fără rezultate concrete, amicală, total inadecvată situaţiei grave din Federaţia Rusă a fost o greşeală. Înaintea vizitei la Moscova, noi, Grupul PPE din Parlamentul European, i-am cerut Înaltului Reprezentant să negocieze eliberarea persoanelor arestate pe nedrept, eliberarea liderului opoziţiei ruse şi să obţină garanţii că Federaţia Rusă va reveni la respectarea angajamentelor internaţionale şi a valorilor democratice. Eşecul de a obţine lucruri concrete după această vizită confirmă poziţiile slabe cu care s-a remarcat de-a lungul timpului Josep Borrell în relaţia cu regimurile autoritare”, a mai spus Mureşan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite