Şedinţă la PNL după apariţia stenogramelor. Cum a reacţionat Vasile Blaga la explicaţiile lui Atanasiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu FOTO Arhiva Adevărul
Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu FOTO Arhiva Adevărul

Prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, spune că recunoaşte afirmaţiile făcute în cadrul şedinţei de la Bistriţa, potrivit cărora PNL nu mai are nevoie de PDL, pe care i-a făcut, de altfel, să creadă că vor avea premierul, însă nu contextul în care au fost făcute. Vasile Blaga a declarat că a fost deranjat de declaraţiile făcute de Atanasiu, însă proiectul politic este mai important. Partidul nu îl va sancţiona în niciun fel pe Atanasiu.

UPDATE Alina Gorghiu, copreşedintele PNL: Regret că spaţiul public a fost contaminat de mesajul că în PNL există neînţelegeri. Îmi cer eu scuze ca şi copreşedinte al PNL, dacă cineva s-a simţit din partea cetăţenilor care au urmărit discuţiile, din partea membrilor noştri de partid, indiferent că sunt din fostul PNL, fostul PD, vexaţi sau lezaţi de cele auzite. ă asigur că relaţia dintre mine şi Vasile Blaga este una nu doar politic bună ci şi personală. Avem o relaţie foarte bună. Colaborarea dintre mine şi Cătălin Predoiu este la fel de bună. Vreau să vă asigur de un lucru şi vă spun cu toată sinceritatea, PNL, întotdeauna şi-a respectat toate angajamentele şi toate promisiunile. Avem un protocol al fuziunii care spune foarte ferm şi clar că Predoiu este candidatul nostru pentru funcţia de premier. Avem un protocol care spune foarte clar că ne bazăm pe respect şi acest lucru este regulă pe viitor. Mai mult de atât nu avem ce să comentăm. O să învăţăm cu toţii din greşelile pe care le-am făcut. O să încercăm să nu le repetăm şi cred că mesajul pe care eu şi Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi toţi cei din conducerea partidului l-am dat astăzi, că proiectul fuziunii este foarte important, că orice derapaj pe viitor va fi sancţionat şi că respectul reciproc este esenţial pentru a fi credibili în faţa electoratului, este tot ce contează.

UPDATE Cătălin Predoiu, premierul din umbră al PNL: Trebuie să ne concentrăm pe lucrurile serioase. Veţi vedea din declaraţiile celor doi copreşedinţi că momentul a fost trecut. Nu este vorba de ceartă, contează persoane, contează proiectul, iar acesta este mult mai important pentru a fi oprit. Eu nu am ascultat nicio înregistrare, (...) nu am tras nicio concluzie înainte de a discuta direct cu colegii în şedinţa de astăzi. Epoca majorităţilor de 120% a trecut pentru PNL, dar dreptul la opinie este garantat. Ceea ce este important este să ne ocupăm cu toţii de proiectele esenţiale. Este o masă critică în acest sens. Nu există niciun fel de îndoială cu privire la elementele esenţiale ale programului nostru.

„Îmi pare rău dacă din frânturile respective s-a dedus că aş dori o scindare a partidului sau vreunul dintre membri nu ar fi egal cu ceilalţi membri ai partidului. Nu acesta a fost contextul în care au fost spuse aceste lucruri. Ceea ce am spus acolo îmi asum, a fost într-un anumit context, nu în cel spus de dvs şi îmi cer scuze cetăţenilor dacă au înţeles altceva. Dacă vom face un Guvern mâine, prim-ministru va fi Cătălin Predoiu. Aţi dat trunchiat şi nu are nicio legătură cu realitatea. Am avut asemenea exprimări, dar scoase din context. Nu trebuie să dau explicaţii publice despre ce vorbesc în privat. Colegii mei ştiu din ce context au fost scoase din context. Nu o să dezbat o discuţie privată în public. Colegii le-au înţeles. Era o şedinţă cu o parte din partid. Este problema noastră ce discutăm în privat. Nu ştiu cine m-a înregistrat. Am avut o şedinţă care am discutat foarte multe lucruri şi am atins obiectivele pe care le-am urmărit la acea şedinţă. Nu eu decid susţinerile în PNL, ci un for de conducere“, a spus Atanasiu.

De cealaltă parte, copreşedintele PNL Vasile Blaga, a spus că a fost deranjat de poziţiile exprimate de Atanasiu la acea şedinţă, însă proiectul politic este mai important. „Eu am pus foare mult suflet, şi domnul Iohannis şi domnul Antonescu. Nu mi-a făcut nicio plăcere să citesc stenogramele respective. Mă bucur că au apreciat aportul PDL şi în acel context. Este un moment peste care trebuie să trecem pentru că acest proiect este important. Nu aş vrea să discut ce am discutat înăuntru. S-a sancţionat (n.r. Atanasiu) singur prin faptul că a trebuit să dea explicaţii. Nu mă poate folosi nimeni. Da, m-au deranjat declaraţiile“, a spus şi Blaga.

Dacă ieri Gheorghe Falcă se arăta indignat de declaraţiile lui Atanasiu, astăzi, liderul PNL a spus că şi-a cerut scuze colegilor pentru atitudinea de ieri. „Evident poate fi trunchiată. Rolul nostru este de a prezenta mai serios soluţiile noastre. Domnul Atanasiu ne-a explicat contextul în care a fost făcută acea declaraţie. Este un moment de care trebuie să trecem. Nu este un lucrur uşor, dar proiectul pentru România este foarte important. Ieri am spus că dacă ar fi real ce este acolo afectăm şeful statuiluio, colegii de partid, dar în urma discuţiilor, cred că proiectul politic este mai important. Dacă ar fi fost în spaţiul public intra în subordiena unui statut. Fiinnd în spaţiul privat, domnul Atanasiu rămâne lângă noi. O întâlnire într-o anumită zonă nu este statutară. Mesajul nostru este pentru a fi într-o unitate pe proiectul PNL. Suntem într-un singur partid, nu parteneri. Mi-am cerut scuze pentru ce am spus ieri“, a spus şi Falcă.

Stenogramele unor discuţii purtate la Bistriţa, în sânul vechiului PNL, au fost publicate de site-ul stiripesurse.ro. Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a susţinut că liberalii nu mai au nevoie de vechiul PDL şi că angajamentul referitor la numirea lui Cătălin Predoiu în funcţia de premier rămâne „o iluzie“.

Redăm o parte din stenogramele publicate :

Teodor Atanasiu : „Noi, fără PD, nu câştigam preşedintele. Ne-am ţinut de nas şi am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deştept, chiar dacă în Bistriţa e puţin altfel. Un lucru deştept de ce ? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la Preşedinţie al partidului şi ei ne-au dat sediul (râsete), locaţia în care să funcţionăm.

Gândiţi-vă că avem 28 de judeţe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obţine. Eu vă spun că le-am dat şi iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o sa-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă !

(râsete)

- Cu toate că nu prea e orrect! (spune cineva din sală, n.r.) Nu e orrect deloc, dar n-am nicio reţinere.
Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poţi face ce vrei şi ai tot.

Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar ! A fost şi va fi al nostru.

Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân şi nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu dracu’ şi cu lacu’… Îmi fac un bine dacă pleacă… Nu o să plece, nu-s proşti. O să convieţuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând ! ».

Alina Gorghiu: „Pe mine mă interesează, în principiu, să am eu fostul PNL puternic aici (n.r.: la Bistriţa). Nu ştiu dacă iute… Nu trebuie să vă spun în cuvinte. Sper să înţelegeţi care e mesajul meu. Sunt sigură că vi l-au spus şi colegii mei. Voi trebuie să fiţi puternici, candidaţii din fostul PNL vreau să fie şi aşa mai departe. Da ?“

Ieri, mai mulţi democrat-liberali şi-au exprimat indignarea faţă de declaraţiile lui Atanasiu şi i-au cerut chiar demisia. Europarlamentarul Traian Ungureanu a publicat pe pagina sa de Facebook un text în care spune clar că Atanasiu trebuie să demisioneze. „Liberalii! Îi cunoaştem demult dar Teodor Atanasiu ne ajută să îi cunoaştem şi mai bine. Ideea de bază ilustrată de Atanasiu în declaraţiile înregistrate la Bistriţa spune aşa: numai fraierii negociază onest iar noi nu sîntem fraieri! Contribuţia lui Atanasiu nu contrazice doctrina şi istoria partidului. Oricine se aşază la masă cu liberalii are nevoie de o retrovizoare gigant pentru a vedea, la timp, ce gropi se sapă şi ce proiectile sau şopărle zburătoare vin din spate. Pentru toate astea, Teodor Atanasiu trebuie să demisioneze. De asemenea, ar fi de aflat ce cred Alina Gorghiu şi Marian Petrache, martori la expunerea de la Bistrita, despre cugetările lui  Teodor Atanasiu.Teodor Atanasiu nu mai poate rămîne în partidul pe care crede că şi l-a făcut escrocînd PDL. Nu mai e loc. Cătălin Predoiu nu va înfiinţa, de dragul lui, un post de Ministru pentru Relaţia cu PSD, în noul guvern. Teodor Atanasiu are ocazia să se întoarcă acolo unde se simte bine. Lîngă Victor Ponta. Între şmecheri şi hoţi, singurii pe care ştie să îi respecte“, scrie Ungureanu.

La rândul său, liderul liberal Gheorghe Falcă a susţinut că, prin declaraţiile sale, Atanasiu „s-a compromis definitiv“. „Domnul Atanasiu s-a compromis definitiv. Aceste declaraţii l-au jignit profund pe domnul Iohannis, au devoalat o teorie a fuziunii care nu cred că este împărtăşită de preşedintele Iohannis. A doua jignire e faţă de Alina Gorghiu, pentru că s-a referit la colegii dumneaei şi pentru că au pus-o într-o postură destul de urâtă, iar a treia e faţă de Dreapta. Prietenul nostru, domnul Atanasiu s-a exclus din viaţa politică“, a precizat Falcă pentru „Adevărul“.

Pe de altă parte, fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu s-a arătat mai puţin intransigent şi a subliniat că, deşi vor  fi discuţii la nivelul partidului, problema scurgerii de informaţii a apărut la o întâlnire a vechiului PNL. „ Sigur, vor fi nişte discuţii în partid, dar noi trebuie să transmitem acest mesaj de unitate. Pe de altă parte, mă mir că a ieşit la iveală acest mesaj, fiind o întâlnire a vechilor liberali. Domnul Atanasiu ar trebui să îşi pună problema ce prieteni are în vechiul PNL, mai ales“, a arătat Ialomiţianu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite