Scholz, primit de premierul Ciucă la Palatul Victoria. Angajament pentru intensificarea relației româno-germane

0
Publicat:

Premierul Nicolae Ciucă a discutat în cadrul unei întrevederi cu cancelarul german Olaf Scholz, despre angajamentul celor două state pentru intensificarea relației dintre România și Germania. 

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit pe Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, la Palatul Victoria, în cadrul dialogului, cei doi demnitari au subliniind „angajamentul pentru intensificarea relației substanțiale româno-germane într-un cadru structurat, menit să ofere vizibilitate mai amplă relației bilaterale și proiectelor strategice de cooperare sectorială”, arată un comunicat de presă al Guvernului. 

De asemenea, potrivit sursei citate, premierul Nicolae Ciucă „a exprimat aprecieri pentru susținerea dinamică a Germaniei în favoarea finalizării procesului de aderare a României la Spațiul Schengen. Îndeplinirea acestui obiectiv în cel mai scurt timp rămâne esențială, în baza contribuției recunoscute a României la asigurarea securității interne a UE, iar demersurile și coordonarea cu partenerii europeni pentru crearea condițiilor favorabile acestui rezultat continuă foarte activ”.

În cadrul întrevederii, premierul a încurajat parteneriatele și schimburile de experiență în aria industrială și tehnologica, din perspectiva oportunităților pentru aprofundarea cooperării economice și sectoriale, în contextul în care „dinamica mediului de afaceri generează atractivitatea acestuia pentru noi investiții, mai ales în sectoare precum cel energetic, alimentar și digital, care au un potențial semnificativ în România”.

Potrivit sursei citate, cei doi demnitari au confirmat și „importanța continuării procesului de extindere a Uniunii Europene și îndeplinirea angajamentelor față de Balcanii de Vest”

Totodată, premierul și cancelarul german „au exprimat susținerea fermă pentru continuarea sprijinului politic și financiar consistent orientat spre consolidarea rezilienței și a securității Republicii Moldova”, abordând, de asemenea și „dinamica cooperării în cadrul formatelor regionale europene precum Inițiativa celor Trei Mări (I3M)”, unde premierul român s-a referit la „oportunitățile de participare la investiții în proiectele dezvoltate în cadrul Inițiativei și a amintit găzduirea Forumului de Afaceri I3M la București, la 7 septembrie a.c”.

  Potrivit sursei citate, „prezența la București a Cancelarului federal reflectă interesul ridicat al Germaniei pentru aprofundarea parteneriatului bilateral cu România, în spiritul relației politico-diplomatice strategice, consistente și pragmatice”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz se află într-o vizită de lucru în România, unde are atât întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, cât o reuniune trilaterală cu președintele României și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite