Scandal la moţiunea împotriva lui Voiculescu. PSD a vrut ca votul să fie dat în această seară. USR-PLUS şi PNL s-au opus. Cioloş, scos din sală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Camerei Deputaţilor Foto Iulian Bîrzoi
Plenul Camerei Deputaţilor Foto Iulian Bîrzoi

Parlamentarii PSD l-au huiduit pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi l-au acuzat că a fost mai preocupat de imaginea personală decât de gestionarea problemelor din sănătate. La rândul său, Vlad Voiculescu a precizat faptul că social-democraţii au avut numeroşi miniştri de care poate fi legat dezastrul din Sănătate.

UPDATE Preşedinta de şedinţă, Cristina Prună (USR), a precizat că a închis şedinţa înainte ca Alfred Simonis să ia cuvântul, deci nu va avea loc niciun vot privind moţiunea simplă.

GALERIE FOTO

UPDATE Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a cerut supunerea la vot a propunerii ca în zece minute să aibă loc votul privind moţiunea simplă. Liberalii şi cei din USR s-au opus susţinând că nu poate fi modificat programul de lucru.

UPDATE Deputatul USR Emanuel Ungureanu a lansat atacuri dure, iar uneori jigniri, la adresa celor din PSD: „Am fost la spitalul din Târgu Jiu unde curgea la propriu rahatul pe pereţi (...) Vlad, pesediştii şi-au lăsat 4 bombe: una este Bumbac, una este Angheloiu, una este Bărduţ şi doamna Şerban. Nu toţi cei care sunteţi în băncile PSD sunteţi nenorociţi, cei care v-aţi simţit aşa aţi strigat. Sunteţi praf şi pulbere, nu ne daţi nouă lecţii niciodată!”.

UPDATE Diana Stoica, deputat al PLUS, este prima persoană din Alianţa USR-PLUS care vorbeşte în favoarea lui Vlad Voiculescu. Stoica este şi consilier onorific al lui Vlad Voiculescu: „Voiculescu este un pericol pentru PSD şi pentru mafia din sănătate. Moţiunea de azi nu e despre Voiculescu, ci despre ipocrizie”.

UPDATE Deputatul Cristian Băcanu este primul liberal care îi ia apărarea lui Vlad Voiculescu în faţa PSD.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Mă bucur să explic ce am găsit la Ministerul Sănătăţii. Autorii direcţi ai dezastrului în sistemul de sănătate este PSD şi mafia PSD. Eu cred că autorii moţiunii i-au greşit moţiunea. Ar trebui să se numească moţiunea: Vlad Voiculescu, un pericol pentru mafia din sănătate. 

Dl profesor Rafila eraţi aşteptat în Comisia ştiinţifică pentru Covid. Ai lipsit o vreme. Mi se cere să-mi asum răspunderea pentru ceva într-un spital condus de colegul dvs, de Streinu-Cercel. Aceştia sunt oamenii, toţi din PSD, care au tupeul să vorbească despre asumare. De la Revoluţie încoace PSD a avut 12 miniştri. Ultimii trei miniştri PSD ai Sănăţii sunt anchetaţi de DNA. 

Au condus Ministerul Sănătăţii 18 ani din 30. Unii care îmi vorbesc mie de asumare nu sunt străini de interese obscure. Am verificat în registratură şi telefon şi nu sunt idei de proiecte.

Avem oameni care şi-au adus lângă ei speciaşişti care da, uneori au opinii diferite. Am un mandat de reformă. Puteţi striga demisia 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, patru ani de zile. Eu nu-mi voi da demisia. 

Stimaţi parlamentari, puteţi vota cu mafia din sănătate sau puţi fi cu mine, împotriva acestei mafii.

UPDATE Vlad Voiculescu, huiduit de PSD.

UPDATE Alexandru Rafila vicepreşedinte al PSD, citeşte moţiunea simplă.

Alexandru Rafila FOTO Iulian Birzoi

UPDATE PSD a cerut preşedintei de şedinţă, Cristina Prună, să ceară ieşirea din sală a doi europarlamentari, care nu ar avea ce să caute acolo. În urma consultării liderilor de grup, aceştia au fost poftiţi la balcon.

Unul dintre eurdeputaţi era Dacian Cioloş

***

Ministrul Sănătăţii este acuzat de PSD că nu a luat nicio măsură pentru siguranţa pacienţilor în timpul pandemiei şi că nu a făcut nimic din ceea ce îi cerea predecesorului său să facă urgent, că a subminat în mod constant strategia naţională de vaccinare deja aprobată şi că a avut poziţii contradictorii privitoare la deschiderea şcolilor şi a unor activităţi economice.

Social-democraţii mai afirmă că preluarea mandatului de către Vlad Voiulescu a însemnat o scădere a intenţiei de testare a persoanelor care îndeplinesc criteriile de suspiciune pentru COVID, că a scăzut, simetric, şi intenţia ministrului de a controla în mod real situaţia epidemiologică şi că, în schimb, actualul ministru al Sănătăţii a preferat mai degrabă să facă turul televiziunilor şi să reclame „greaua moştenire”, inclusiv cea a propriilor colegi din Coaliţie. ”Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi!”, afirmă social-democraţii despre activitatea lui Vlad Voiculescu.

Dezbaterile încep d ela ora 17:00 şi au loc cu prezenţă fizică şi online, votul fiind programat miercuri.

În afară de PSD. şi parlamentarii AUR au afirmat că vor vota moţiunea.

Textul moţiunii ”Incompetenţa şi lipsa de asumare UCID! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor!” începe cu o declaraţie a lui Vlad Voiculescu după incendiul din noiembrie, de la Spitalul Piatra Neamţ: ”Mie mi se pare că suntem în filmul Ziua Cârtiţei: periodic avem o nenorocire, de fiecare dată se constată că a lipsit un aviz, o hârtie, de fiecare dată se porneşte o anchetă, de fiecare dată apare o bulă agitată pe Facebook care spune că trebuie să învăţam ceva din ceea ce s-a întâmplat şi că nu trebuie sa lăsăm evenimentul să treacă pe lângă noi, iar politicienii trebuie să devină mai responsabili, apar declaraţiile politice şi câteva zile mai târziu parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Ce s-a întâmplat acum la Piatra Neamţ se poate întâmpla mâine în aproape orice alt spital din ţară. (...) Ministerul Sănătăţii ar trebui să se asigure că instalaţiile de oxigen din spitale sunt verificate iar procedurile sunt clare şi complete. Asta ar trebui făcut urgent.”

”Nu este suficient să arătaţi permanent ce au greşit „ceilalţi”. Asta o făceaţi când eraţi în Opoziţie! Acum, când sunteţi ministru, când deţineţi pârghiile Puterii, trebuie să arătaţi CUM şi CE aţi făcut, CUM şi CE aţi corectat. Mai ales într-o situaţie de criză majoră de sănătate publică!”, afirmă social-democraţii.

PSD explică faptul că moţiunea ”critică lipsa evidentă de performanţă a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viaţa românilor”, ”este depusă împotriva ministrului care NU a reuşit să ia deciziile necesare, NU a reuşit să coaguleze experienţa profesioniştilor - aşa cum chiar el susţinea că ar trebui făcut - pentru a prelua controlul asupra pandemiei şi pentru a garanta siguranţa pacienţilor”.

”Astfel, de o lună şi jumătate, în loc de măsuri rapide, viguroase, care să vină şi să corecteze tot ce aţi criticat atunci când eraţi în Opoziţie, românii au primit un pachet cu acuze despre trecut şi altul cu promisiuni despre viitor. Nimic despre prezent! Nimic despre cum rezolvăm problemele acum”, acuză PSD.

Social - democraţii consideră că toate declaraţiile confuze ale actualului ministru, precum şi lipsa totală de acţiune, de răspuns, la problemele sistemului medical, ne arată clar că ne îndreptăm rapid spre disoluţia sistemului de asistenţă medicală şi de sănătate publică, prin înlocuirea structurilor administrative şi a profesioniştilor din ministerul Sănătăţii şi instituţiile subordonate cu prietenii din ONG-uri, prin reluarea prigoanei împotriva medicilor, prin învinovăţirea poporului român pentru lipsa de asumare şi incapacitatea ministrului de a controla situaţia pandemiei în România.

”Dacă în privinţa vorbelor, a scuzelor şi a acuzelor la adresa altora v-aţi ocupat cu profesionalism şi PR mediatic exemplar, în privinţa faptelor... probabil nu aţi mai avut nici timp, nici cunoaştere, nici interes”, i se reproşează ministrului.

”Nu a dezvoltat centre de recoltare pentru accesul uşor al cetăţenilor la testare PCR sau cu teste rapide!  Nu a inclus medicii de familie şi alte structuri sanitare, cu excepţia UPU, pentru realizarea de teste rapide şi raportarea cazurilor identificate în platforma unică! Nu a stabilit procedura de testare a elevilor şi profesorilor! Paradoxal, pentru Vlad Voiculescu, care critica acerb anul trecut lipsa de acţiune şi coerenţă a actualilor parteneri de guvernare, preluarea mandatului a însemnat o scădere a intenţiei de testare a persoanelor care îndeplinesc criteriile de suspiciune pentru COVID”, afirmă PSD despre Vlad Voiculescu, adăugând că acesta ”a preferat mai degrabă să facă turul televiziunilor şi să reclame „greaua moştenire”, inclusiv cea a propriilor colegi din Coaliţie”.

În opinia PSD, Ministrul Sănătăţii este cel care ar fi trebuit să ofere cifre şi repere clare, dar ”a oferit, în schimb, confuzie şi deocamdată singura realizare cu care se laudă este schimbarea graficii şi a interpretării statistice a datelor zilnice privind evoluţia pandemiei COVID19”.

”Acest ministru al Sănătăţii trăieşte, deci, în propria realitate, ruptă de cea stabilită de Grupul de Comunicare Strategică!”, este concluzia PSD.

”În ultimul an - pierdut cu tot felul de achiziţii dubioase, cercetate acum de DNA - liberalii au ştiut să cumpere măşti neconforme şi ventilatoare care nu au fost nici astăzi livrate, dar nu s-au gândit să schimbe prizele sau instalaţiile electrice şi să verifice starea spitalelor dedicate COVID. Din păcate, a avut loc incendiul de la Piatra Neamţ. La acel moment, domnul Voiculescu, actual ministru al Sănătăţii, era propus ca vice-primar al Capitalei, unde spera să preia controlul, prin ASSMB, asupra spitalelor din Bucureşti. Atunci, omul politic Voiculescu a ştiut să plângă la căpătâiul victimelor şi să anunţe un viitor sumbru în care situaţii similare s-ar putea repeta, ...dacă nu se iau măsuri! În cele 50 de zile care au trecut de la preluarea mandatului, ministrul Voiculescu nu a luat nicio măsură concretă care să prevină astfel de tragedii. A dat doar declaraţii în care povestea despre cum va fi sistemul de sănătate în România peste 10 ani, condus de profesionişti de talia lui!”, afirmă, ironic, PSD.

Social-democraţii i se adresează lui Voiculescu:”Aţi evaluat clădirile mari de spital din România? Aţi venit să ne spuneţi adevărul bazat pe dovezi şi apoi să prezentaţi un plan pentru fiecare dintre ele? Să vedeţi dacă se poate face ceva? NIMIC din ceea ce îi cereaţi fostului ministru Tătaru să facă - URGENT!, nu a fost făcut de actualul ministru Vlad Voiculescu!”.

Ei consideră că ”ministrul Voiculescu nu a urmat nici măcar propriile sfaturi date predecesorului său”.

PSD mai susţine că Vlad Voiculescu a subminat în mod constant strategia naţională deja aprobată.

”Presiunile permanente asupra Institutului Naţional de Sănătate Publică, pentru preluarea bazei de date a Registrului Electronic Naţional de Vaccinare, încercările de înlăturare a coordonatorului grupului medical al Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării şi de subminare a coordonatorului naţional, doctorul Valeriu Gheorghiţă, au creat confuzie şi demobilizare în rândul profesioniştilor care lucrează, de multe ori, voluntar, pentru vaccinarea rapidă a populaţiei”, argumentează PSD.

Ministrului i se mai reproşează poziţiile contradictorii privitoare la deschiderea şcolilor şi a unor activităţi economice.

”Promisiunile şi propaganda mincinoasă nu protejează de coronavirus. În schimb, actele normative clare, emise la timp, astfel încât autorităţile să le şi poată implementa, pot proteja viaţa cetăţenilor. Dar dumneavoastră nu aţi înţeles nici acum acest lucru, deşi - când eraţi în Opoziţie -  le solicitaţi imperativ predecesorilor coerenţă şi predictibilitate”, notează PSD în moţiune, adăugând: ”Timpul irosit de Vlad Voiculescu era esenţial pentru pregătirea deschiderii unităţilor de învăţământ, o acţiune în care rolul ministrului Sănătăţii este esenţial! La finalul anului trecut şi mai ales în ianuarie 2021, în toată Europa miniştrii Sănătăţii au organizat testarea pe scară largă a profesorilor şi elevilor pentru a putea redeschide şcolile în siguranţă!”.

”Este adevărat! Timpul scurs de la învestirea ministrului Vlad Voiculescu este scurt. Dar, în această lună şi jumătate am văzut atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani! Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi! Stimaţi colegi, Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor! Şi, de aceea, pentru toate motivele expuse astăzi, trebuie să votăm ca acest ministru să plece!”, conchide PSD.

Citeşte şi:

Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi aleşii locali. Cum se poziţionează fiecare partid din coaliţia de guvernare

Lupte pentru putere şi bani în AUR

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite