Rolul preşedintelui în procedura de revocare a procurorului-şef al DNA. „Nu poate să-i impună nimeni să revoce sau să respingă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis poate ţine cont sau nu de cererea de revocare înaintată de ministrul Justiţiei. FOTO David Muntean
Klaus Iohannis poate ţine cont sau nu de cererea de revocare înaintată de ministrul Justiţiei. FOTO David Muntean

Preşedintele României, Klaus Iohannis, nu e obligat de lege să revoce procurorul-şef al DNA, chiar dacă îi e solicitat acest lucru de ministrul Justiţiei şi dacă ar fi dat şi un aviz pozitiv de Secţia de procurori a CSM.

Procedura de revocare a unui procuror-şef al DNA e prevăzută în Legea privind statutul judecătorilor şi magistraţilor, la articolul 54. Mai precis, în acel articol e punctat faptul că revocarea se face de şeful statului, dar nu apare nicăieri faptul că ar fi şi obligat.

„Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător“, arată articolul 54, alineatul 4. 

Prevederile legale au fost explicate de Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR. „Nu poate să-i impună nimeni să revoce sau să respingă. La numire poate să respingă, la fel şi la revocare. Nu poţi să-l forţezi pe preşedinte să facă cum zici tu”, a precizat Augustin Zegrean, pentru Digi24

Fostul şef al CCR subliniază şi faptul că legea nu prevede faptul că respingerea cererii de revocare ar trebui motivată. „Când numeşte, numeşte prin decret, când revocă, la fel. Când nu dă decret, cum să motiveze, unde să motiveze, să trimită o scrisoare cui”, a conchis Zegrean. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite