Reportaj. Cum a reuşit Orban să câştige detaşat şefia liberalilor. Ce nu s-a văzut: mici, bere şi un reportofon furat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 4.000 de delegaţi liberali din cei 5.000 aşteptaţi la Congresul PNL s-au strâns sâmbătă să-şi aleagă noul şef. Până la alegerea lui Ludovic Orban ca preşedinte, delegaţii au fost mai preocupaţi de servirea unei porţii de mici şi să stea afară să fumeze. Nu în ultimul rând, când presa nu a fost atentă, aceştia „au împrumutat“ un reportofon pe o perioadă nedeterminată.

Liberalii participanţi la Congresul formaţiunii au început să vină la locul desfăşurării evenimentului încă de la ora 9, cu două ore înainte de debutul reuniunii. Înainte de intrarea în sală, o parte din aceştia s-au oprit la câteva dintre magazinele din apropierea pavilionului central pentru a servi mici, cafele şi bere. De altfel, mulţi dintre delegaţi au ales să stea o bună parte din timp în zona rezervată fumătorilor. 

Primul candidat la şefia PNL care a ajuns a fost Ludovic Orban. După ce a făcut o baie de mulţime şi a mers să salute delegaţii, acesta s-a mărginat la declaraţii să vorbească despre conflictul PSD - Sorin Grindeanu, păstrând temele interne pentru  discursul din timpul Congresului. Ulterior, a venit şi Cristian Buşoi care, înconjurat de o parte din propunerile sale pentru conducerea PNL, s-a lansat într-un atac la PSD. 

Congresul a început cu o sală pe jumătate plină, doar 3.100 din cei aproximativ 5.000 de delegaţi s-au înregistrat. Aceştia nu s-au grăbit să-şi ocupe locurile în ciuda apelurilor repetate. După discursurile de început ale liderului interimar, Raluca Turcan, şi ale preşedintelui de onoare, Mircea Ionescu Quintus, câte cinci oameni din cele două echipe au vorbit despre ceea ce vor să potenţiali şefi ai PNL. Theodor Stolojan, Mugur Cozmanciuc, Dan Motreanu şi Nicolae au luat cuvântul pentru susţinerea lui Buşoi, în timp ce Vlad Nistor, Ilie Bolojan, Iulian Dumitrescu şi Mirea Hava au vorbit din partea lui Orban. 

În timpul discursului ţinut de Orban, ultimul vorbitor de pe listă, în învălmăşeala creată, delegaţii liberali nu s-au mărginit la ascultarea viitorului lider de partid aproape de boxe, ci pentru a avea o amintire cu discursul preşedintelui au împrumutat şi un reportofon pe care se înregistra cuvântarea. 

Scor zdrobitor pentru Orban

Ambii candidaţi au fost bine primiţi de public, însă din reacţia acestora s-a putut observa de susţinerea mai mare de care se bucura Ludovic Orban. Votul efectiv al candidaţilor s-a terminat în mai puţin de o oră, însă numărarea a durat peste două ore, cu toate că în Comisia de organizare erau 150 de persoane. La sfârşit, rezultatele au arătat că 78% din delegaţi i-au dat votul, în timp ce 21% l-au susţinut pe Cristian Buşoi. 

În discursul de învingător Orban a anunţat că va duce o luptă dură cu PSD, dar mai ales că îşi propune câştigarea următoarele alegeri prezidenţiale, locale şi parlamentare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite