PSD răsuceşte cuţitul în rana victimelor de la Colectiv: instituie Ziua pacientului ars

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oameni veniţi la comemorarea unui an de la tragedia de la Colectiv. FOTO Inquam Photos
Oameni veniţi la comemorarea unui an de la tragedia de la Colectiv. FOTO Inquam Photos

Şase deputaţi PSD şi unul PNL au depus la Parlament un proiect de lege pentru instituirea „Zilei pacientului ars“ pe 30 octombrie, zi aleasă pentru pentru „a marca impactul emoţional asupra pacientului ars”, în urma tragediei din clubul Colectiv, „cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident din ţară după anul 1989“.

UPDATE După depunerea iniţiativei legislative, preşedintele  Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a reacţionat susţinînd că o astfel de zi este necesară printre altele pentru conştientizarea faptului că tratarea unui astfel de pacient  este una extrem de complexă. 

"Tragedia din Colectiv a scos in evidenţă lipsurile in ceea ce priveste tratarea si ulterior, recuperarea pacientului ars. Din acest motiv am iniţiat un proiect de lege prin care ziua de 30 Octombrie să devină ziua Pacientului Ars. Pentru asta am solicitat sprijinul Comisiei pentru Sănătate a Parlamentului României,  a domnului Conferenţiar Universitar Corneliu- Florin Buicu Presedintele Comisiei pentru sănătate şi familie. 

De ce este necesară o astfel de zi dedicată pacientului ars? In primul rând trebuie să conştientizăm că pacientul ars există,  că tratarea lui este una extrem de complexă şi implică resurse si pregătire deosebite. Trebuie să ştim că după ce pacientul ars iese din spital, urmează perioade lungi şi costisitoare de recuperare. 

Este necesară construcţia unui sistem, la nivel naţional de secţii de arşi moderne, cu personal calificat. Este deasemeni necesară infiinţarea de centre de recuperare fizică si psihică a pacientului ars. 

Pentru că ne dorim ca pacienţii arşi să aibe şansa unui tratament eficient în ţară", a mai comuniact Eugen Iancu .

Ştirea iniţială

Cei şapte iniţiatori ai proiectului sunt: Balint Liviu-Ioan – deputat PSD; Buicu Corneliu - deputat PSD; Cherecheş Viorica – deputat PNL; Ciuhodaru Tudor – deputat PSD; Cobuz Maricela – deputat PSD; Gavriliţă Bianca – Miruna – deputat PSD; Lupaşcu Costel – deputat PSD; Roşca Lucreţia – deputat PSD. Adresa de înaintare pentru Parlament a fost făcută de Buicu, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, ceea ce înseamnă că el ar fi principalul artizan al iniţiativei. 

Ce prevede iniţiativa, potrivit celor trei articole:

1.Se declară ziua de 30 octombrie Ziua pacientului ars.

2.Ziua pacientului ars poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii, apariţiei şi îngrijirilor necesare pacientului ars.

3.Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate Zilei pacientul ars.

„Pentru a marca impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate, vă supunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă Lege pentru declararea zilei de 30 octombrie Ziua pacientului ars“, se arată în expunerea de motive a proiectului. 

De asemenea, în iniţiativă se vorbeşte şi despre slăbiciunile sistemului medical. „Cumplitul accident a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale ce se acordă marilor arşi, în sensul că niciun spital din şară nu îndeplinea în totalitate condiţiile pentru internarea şi îngrijirea acestora, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienţii cu arsuri“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite