PSD, la momentul alegerii: r─âzboi intern sau pace de moment

0
0
Marcel Ciolacu si Paul Stanescu FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu ┼či Paul St─ânescu FOTO Inquam Photos

Alegerea noului ministru al Agriculturii, în funcţie de numele decis, poate reprezenta începutul unui război intern în PSD sau continuarea unui pact de neagresiune între taberele din partid.

Consiliul Na┼úional al PSD (fostul CEx) se reune┼čte miercuri, la pr├ónz, pentru a decide numele noului ministru al Agriculturii, foarte a┼čteptat, mai ales c─â premierul vrea ca ├«n aceast─â s─âpt─âm├ón─â s─â completeze echipa guvernamental─â. Iar pentru PSD, alegerea noului ministru este ┼či un prilej pentru a observa dinamica intern─â a partidului, adic─â modul cum aleg taberele social-democrate s─â-┼či continue rela┼úia. Pe scurt, dac─â va fi preferat─â solu┼úia de compromis ┼či l─âsarea func┼úiei ├«n continuare la latitudinea PSD Olt, a┼ča cum au fost discu┼úiile de toamna trecut─â, sau va fi preferat un ministru impus pe alt─â filier─â de partid.

Omul lui St─ânescu

Favorit pentru func┼úia de ministru este Florin-Ionu┼ú Barbu, actual pre┼čedinte al Comisiei de agricultur─â din Camera Deputa┼úilor, membru al PSD Olt, organiza┼úie controlat─â de Paul St─ânescu, secretarul general al partidului. St─ânescu a avut ├«n ultimii ani mereu oameni fideli ├«n func┼úii-cheie din domeniul agriculturii. Barbu e considerat un deputat care nu-i iese din cuv├ónt lui St─ânescu, care ┼či ├«nainte de a fi parlamentar a fost instalat cu sprijinul secretarului general al PSD ├«n func┼úie de conducere la Agen┼úia Na┼úional─â de ├Ämbun─ât─â┼úiri Funciare.

├Än anii de glorie ai lui Darius V├ólcov, mult timp ministru din umbr─â al Finan┼úelor (2017-2019), Barbu a fost apropiat de acesta. De altfel, cei doi au colaborat ┼či institu┼úional, c├ónd V├ólcov era primar al Slatinei, iar Barbu era director economic al Prim─âriei Slatina.

Demnitar cu experienţă

O a doua variant─â, venit─â dinspre tab─âra Ciolacu-Grindeanu, este Daniel Bot─ânoiu, secretar de stat sub mai mul┼úi mini┼čtri ai Agriculturii. Specialist ├«n agricultur─â, ┼či Bot─ânoiu s-a bucurat o perioad─â de sprijinul PSD Olt, ├«ns─â pe filiera Dan Ciocan, ├«ntre timp exclus din PSD. Bot─ânoiu este de loc din Teleorman (zona Ro┼čiorii de Vede, aproape de Olt), de aceea a jucat ┼či un rol important la agricultur─â ├«n perioada 2017-2019, c├ónd forma┼úiunea era condus─â de Dragnea.

O a treia variant─â, pe care social-democra┼úii o v─âd drept un compromis ├«ntre tabere, este Petre Daea. Veteran al PSD ├«n domeniul agriculturii, Petre Daea a mai condus ministerul ├«n perioada 2017-2019, fiind unul dintre cei mai aprecia┼úi demnitari. ┼×i acum Daea este simpatizat ├«n interior, nefiind contestat─â expertiza acestuia ├«n domeniu. ├Än prezent, Petre Daea este membru al Consiliului de Administra┼úie al Fondului Na┼úional de Garantare a Creditelor pentru ├Äntreprinderile Mici ┼či Mijlocii. Pentru aceast─â sinecur─â, la care este nevoie de o prezen┼ú─â la munc─â uneori doar o dat─â pe lun─â, leafa este de 12.000 de lei brut. Mandatul lui Daea la FNGCIMM trebuie s─â expire exact ├«n zilele urm─âtoare.

Surse social-democrate au precizat pentru ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ c─â nu este exclus─â varianta unui nume-surpriz─â la minister, ├«n func┼úie de modul cum se vor derula discu┼úiile din cadrul Consiliului Politic Na┼úional. Ceea ce pare parafat, cel pu┼úin ├«nainte de ┼čedin┼ú─â, este acceptarea ca St─ânescu s─â fie cel care decide, mai ales dup─â ce PSD Olt a mai renun┼úat la o func┼úie de cur├ónd, adic─â un loc de membru ├«n Comitetul de Reglementare al ANRE, unde dup─â demisia lui Alexandru St─ânescu a fost pus Iulian Iancu.

De altfel, ├«n cur├ónd ├«ncep negocierile interne pentru locurile de la ANRE care vor deveni vacante ├«n aceast─â toamn─â. Nu mai pu┼úin de patru func┼úii sunt puse la b─âtaie, inclusiv cea de pre┼čedinte al institu┼úiei, condus─â acum de Dumitru Chiri┼ú─â. Potrivit informa┼úiilor ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ, PSD vrea dou─â func┼úii din cele patru, celelalte fiind ale PNL ┼či UDMR.

Prima înfrângere, la constituirea Guvernului

O prim─â ├«nfr├óngere a taberei St─ânescu-Firea a avut loc la constituirea Guvernului Ciuc─â. ├Än timpul negocierilor interne privind participarea la guvernare ┼či oamenii care s─â fie trimi┼či ├«n Executiv, Paul St─ânescu a negociat pentru impunerea Gabrielei Firea ca vicepremier ┼či, eventual, preluarea Ministerului Muncii. Am├óndou─â func┼úiile permiteau vizibilitate ┼či puteau fi o ramp─â de lansare pentru alegerile din 2024, ├«n condi┼úiile ├«n care Firea este v─âzut─â ca posibil─â candidat─â a PSD pentru preziden┼úiale. Pe de alt─â parte, St─ânescu nu are ambi┼úii mai mari dec├ót posibilitatea s─â controleze c├ót mai mult guvernarea.

├Än Guvernul D─âncil─â, St─ânescu a fost unul dintre oamenii-cheie, p├ón─â ├«n momentul ├«n care a Liviu Dragnea a hot─âr├ót demiterea acestuia din func┼úiile de vicepremier ┼či ministru al Dezvolt─ârii. Apoi, dup─â condamnarea lui Dragnea, St─ânescu a ajutat-o pe Viorica D─âncil─â s─â pun─â m├óna pe partid, fiind cel care a f─âcut lobby ├«n organiza┼úiile pe care le ┼čtia foarte bine.┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite