PSD insistă pentru liste cu mai multe femei la alegeri. Cum arată statistica în prezent

0
Publicat:

Președintele PSD Marcel Ciolacu a subliniat că este timpul pentru ca minimum 30% dintre locurile pe listele de candidați la alegeri și în consiliile de administrație ale întreprinderilor publice, fapt ce ar aduce în atenția publică problemele femeilor

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

„În România sunt 9,803 milioane de femei. Deși reprezintă 51.5% din totalul populației, femeile sunt foarte puțin reprezentate în autoritățile publice locale sau în Parlament”, a transmis pe Facebook șeful social-democraților, arătând că „un număr mai mare de femei în politică înseamnă ca în primării, consilii locale sau județene, în Parlamentul național sau în cel European să se discute mai mult despre problemele femeilor, fie ele mame sau fiice, cadre medicale sau didactice, femei de afaceri sau salariate”.

Potrivit șefului PSD, Marcel Ciolacu, „e timpul pentru ca minimum 30% dintre locurile pe listele de candidați să fie alocate femeilor la alegerile locale, parlamentare și europarlamentare, cât și în consiliile de administrație ale întreprinderilor publice! E timpul pentru o schimbare! E timpul pentru reprezentare echitabilăn în funcțiile politice alese”.

Șeful PSD a mai arătat că doar 2 miniștri ai României din cei 20 sunt femei, în timp ce din cei 136 de senatori, doar 25 sunt femei, iar din cei 330 de deputați doar 61 sunt femei, Parlamentul având astfel 86 de femei între membrii. 

Situația este una și mai gravă în cazul primarilor, acolo unde, din cei 3186 de primari, doar 246 din posturile de conducere ale primăriilor sunt ocupate de femei. 

În cazul primarilor de reședință, din 40 doar 2 sunt femei. 

Proiect de lege pentru creșterea prezenței femeilor în politică

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că a semnat mai multe amendamente prin care procentul de minimum 30% dintre candidați să fie femei să nu fie aplicabil doar la locale, ci și la celelalte tipuri de alegeri.

„Amendamentele completează prevederile proiectului de lege privind instituirea unei cote de reprezentare de minimum 30% la alegerile locale și în conducerea corporativă a întreprinderilor publice. Romania are nevoie de expertiza femeilor prin prezența lor în eșaloanele tuturor puterilor din stat!”, susținut șeful PSD.

Trei proiecte ascunse în sertar

  Toate proiectele care au legătură cu ridicarea numărului de femei în politică, de la listele la locale, parlamentare, în consiliile de administrație, sunt blocate în același loc, Comisia juridică de la Camera Deputaților, după ce anterior au fost adoptate de Senat. 

Proiectul pentru cotele de gen (pe filieră PNL, dar semnat de parlamentari din PSD, UDMR, USR), așteaptă raport de zece luni. Pentru a fi asigurată cota de 33%, înscrierea unei persoane în lista pentru Camera Deputaților, respectiv Senat, se face prin „alternarea unei persoane de un gen cu alte două persoane de gen opus, până la epuizarea listei”. 

Un al doilea proiect, este cel asumat de Gabriela Firea și Marcel Ciolacu. Mai precis, impunerea  unui procent de minimum 30% femei pe liste la locale, însă fără vreo indicație unde să fie puse pe liste. O a doua prevedere este cea legată de minimum 30% femei în consiliile de administrație și consiliile de supraveghere ale companiilor de stat. Acest ultim proiect mai recent pus în dezbatere la Cameră, adică din februarie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite