PSD, ALDE şi UDMR vor ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos/ George Călin
Inquam Photos/ George Călin

PSD, ALDE şi UDMR vor ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Parlament, nu de Guvern, aşa cum prevede legea aflată în vigoare.

Un proiect de lege în acest sens a fost depus în Parlament sub semnătura lui Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) şi Cseke Attila (UDMR), care cer adoptarea în procedură de urgenţă, scrie Hotnews.ro

Iniţiativa legislativă, depusă la Senat pe 20 iulie, prevede că „data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputatilor ce vor fi organizate ca urmare a expirarii mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel putin 60 de zile înaintea votării”.

În expunerea de motive, iniţiatorii explică cum, potrivit legii, data alegerilor poate fi stabilită între 6 decembrie 2020 şi 15 martie 2021, lăsând Guvernului „o marjă largă de apreciere”.

„În contextul actual, dată fiind importanţa datei alegerilor pentru desfăşurarea întregului proces electoral, se impune cu atât mai mult ca Parlamentul să reţină această competenţă, urmând ca prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, să stabilească, prin lege organică, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Un argument în plus este acela că potrivit Legii nr. 84/2020, mandatele autorităţilor locale vor expira în data de 1 noiembrie 2020. Intrucât alegerile locale trebuie să se desfaşoare înaintea datei de 1 noiembrie 2020, rezultă ca perioada electorală aferentă alegerilor locale se va suprapune cu cea aferentă alegerilor parlamentare, ceea ce va genera dificultăţii pentru autorităţile însărcinate cu organizarea scrutinelor, precum şi o posibilă stare de confuzie în rândul electoratului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

În premieră, în acest an, PSD a impus modificarea legii astfel încât şi data alegerilor locale să fie stabilită tot de Parlament.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite