Proiect pentru înființarea unei platforme online unde să fie eliberate rețete medicale

0
Publicat:

Un proiect de lege propune înființarea unei plattforme pentru rețete medicale electronice, unde poată fi vizualizate și stocurile de medicamente din farmacii. 

Stocurile de medicamente ar urma să fie disponile pe platformă FOTO Shutterstock
Stocurile de medicamente ar urma să fie disponile pe platformă FOTO Shutterstock

Proiectul propus de USR „obligă Ministerul Sănătăţii să creeze o platformă prin care medicii de familie să poată emite reţete electronice şi în care pacienţii pot vedea în timp real stocurile de medicamente din farmacii. Practic, iniţiativa rezolvă ceea ce nu funcţionează în actualul cadru legislativ", potrivit unui comunicat al formațiunii.

Inițiatorii sunt, potrivit Agerpres, Alin Apostol, inginer software, şi deputatul Adrian Wiener, medic. 

„Este absolut revoltător faptul că în România anului 2024 medicul scrie de mână reţetele pe bucăţi de hârtie. Pacientul ia apoi bucata de hârtie şi, în drum spre farmacie, se chinuie să înţeleagă ce anume are de luat de acolo. Am văzut că în Polonia este foarte uşor să primeşti reţeta de la medicul de familie, fie îţi dă cod QR, fie un PDF, ea ajunge la tine pe telefon foarte repede, e 100% digitală şi ţi-o păstrezi în telefon dacă vrei, nu în sertarul cu hârtii de acasă. Am propus ceva similar şi pentru România", a transmis deputatul Alin Apostol. 

Ce prevede inițiativa

Potrivit sursei citate, proiectul prevede emiterea reţetelor electronice prin intermediul unei platforme unice pentru prescripţiile medicale, platformă integrată atât cu Dosarul electronic al pacientului (DES), cât şi cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Ministerul Sănătăţii trebuie să creeze această platformă, iar medicii au obligaţia să treacă la folosirea ei gradual, în termen de trei luni de la data intrării în funcţiune, se mai arată în comunicat.

De asemenea, este propus ca stocurile de medicamente să poată fi consultate în timp real de către pacienţi, tot prin intermediul platformei.

„În România de astăzi, pentru a putea achiziţiona toate medicamentele de pe o reţetă, un pacient trebuie să meargă la două-trei farmacii. El nu are de unde să ştie care este stocul pentru anumite medicamente într-o farmacie. Şi aşa se face că farmacistul ia reţeta şi spune: nu avem decât X şi Y de aici. Şi apoi pacientul trebuie să meargă în altă farmacie, în căutarea medicamentelor care i-au fost prescrise. Acest lucru nu este normal, pacientul ar trebui să poată să găsească rapid pe internet farmacia care îi poate oferi toate medicamentele prescrise de medic”, a transmis Adrian Weiner. 

USR a mai motivat că, deşi în România există legislaţie privitoare la emiterea de reţete electronice încă din 2012, sistemul gândit la vremea aceea este disfuncţional şi nu a putut fi folosit pe scară largă.  „Soluţiile informatice folosite atunci sunt complet depăţite în prezent. De aceea, este nevoie de o regândire a soluţiei informatice, dar şi de obligarea Guvernului să se angajeze în aceste reforme, pentru a face experienţa medicală mai uşoară pentru pacienţii din România", a mai arătat sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite