Președintele Ungariei, Katalin Novak, în România. Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu omologul maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu omologul din Ungaria. Cei doi șefi de stat vor susține declarații de presă la finalul întâlnirii.

Administrația prezidentială a anunțat vizita șefului de stat din Ungaria FOTO Arhivă
Administrația prezidentială a anunțat vizita șefului de stat din Ungaria FOTO Arhivă

„Președintele României, Klaus Iohannis, o va primi miercuri, 7 septembrie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Ungariei, Katalin Novák, cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în România, la invitația șefului statului român”, a anunțat administrația prezidențială. 

Potrivit sursei citate, „vizita va oferi prilejul unei discuții aprofundate privind modalitățile de diversificare și aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie 2022 a celor doi înalți oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la București”. 

20 de ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic

Sursa citată a mai arătat că „vizita are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002)”. 

„Președintele României va evidenția, cu prilejul vizitei, deschiderea părții române pentru consolidarea dialogului și cooperării bilaterale cu Ungaria, stat vecin deosebit de important, în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state și al cetățenilor lor, indiferent de etnie. Va fi reiterat interesul părții române pentru o cooperare pragmatică și orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale”, a mai transmis administrația prezidențială. 

Situația din Ucraina și extinderea UE, pe agenda de discuții

De asemenea, „cei doi șefi de stat vor aborda și situația actuală din plan regional, european și global, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicațiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare și altele„ și vor aborda „consecințele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova”. 

„În ceea ce privește agenda europeană, Președinții României și Ungariei vor discuta despre extinderea Uniunii Europene și despre măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei”, a mai arătat sursa citată. 

Katalin Novak în România 

Șefa statului maghiar mai are programate întâlniri și cu premierul și șefii parlamentului

Premierul Nicolae Ciucă va avea o întrevedere cu președintele Ungariei, începând cu orele 16.15, la Palatul Victoria. 

Katalin Novak se va întâlni și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de la orele 15.35, la Parlament. 

Vizită cu scandal

Prima vizită în România, în calitate de președinte al Ungariei, a fost una privată și a stârnit o serie de controverse în spațiul public, după ce Katalin Novak a transmis mai multe mesaje, criticate atât în rândul publicului, cât și de către instituțiile oficiale. 

După o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, conform căreia prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii, MAE a transmis că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. „Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie", a subliniat MAE.

Ca urmare, MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de acea declaraţie.

  Ulterior, Katalin Novak a transmis că țara pe care o conduce nu va „tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite