Președinta Ungariei, după discuțiile cu Iohannis: Suntem hotărâți să reducem tensiunile privind situația minorităților

0
Publicat:

Președinta Ungariei susține că în urma discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis a rezultat că ambii șefi de stat sunt hotărâți să reducă tensiunile privind situația minorităților, fiind o problemă importantă pentru ambele țări.

Președinta Ungariei, alături de președintele României FOTO: Presidency Budapesta
Președinta Ungariei, alături de președintele României FOTO: Presidency Budapesta

„Am vorbit, de asemenea, despre situaţia minorităţilor, despre minoritatea română din Ungaria şi minoritatea maghiară din România. Amândoi suntem convinşi de faptul că susţinerea şi întărirea poziţiei etniei maghiare este de interes comun şi reducerea tensiunilor este, de asemenea, un interes comun şi amândoi suntem hotărâţi să reducem aceste tensiuni, să contribuim la reducerea lor şi, de asemenea, să contribuim la întărirea maghiarimii şi să garantăm toate drepturile maghiarimii pentru ca ei să poată rămâne şi să se poată dezvolta pe teritoriul României",  a afirmat Katalin Novak, potrivit Agerpres.

Președinta Ungariei a punctat că ambele țări au minorități numeroase în Ucraina și a subliniat importanța garantării respectării drepturilor acestora.

„Ambele ţări au o minoritate numeroasă în Ucraina şi, atunci când negociem cu conducerea Ucrainei, întotdeauna se pune problema garantării respectării tuturor drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina. (...). Ieri, România a primit vizita domnului Zelenski pentru a garanta drepturile naţionale ale minorităţii române din Ucraina. Contăm pe cooperarea cu România ca toate lezările de drepturi să fie înlăturate şi minorităţile să se poată bucura de toate drepturile pe care le au", a adăugat Katalin Novak.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu președinta Ungariei Katalin Novák (foto), aceasta fiind prima vizită oficială la Budapesta a unui preşedinte român din ultimii 14 ani. Șeful statului se vede doar cu președinta statului maghiar, nu și cu Viktor Orban. 

Administraţia Prezidenţială a transmis că „vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite