Presa ungară: Dosarul lui Borbely încheie cariera politică a acestuia şi ar putea duce la ieşirea UDMR din Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 László Borbély
László Borbély

Cotidianului maghiar “Nepszava” a publicat o analiză, intitulată "Băsescu şi corupţia de cianură", în care susţine ideea că DNA-ul a scos dosarul de corupţie al lui Borbely Laszlo la ordinul şefului statului, pentru a distrage atenţia publică de la problemele PDL, partid aflat în cădere liberă.

Nu este exclus, însă, spun cei de la “Nepszava”, ca de data aceasta lui Băsescu să nu-i iasă calculele, iar toată mişcarea să se întoarcă împotriva partiduluil pe care preşedintele încearcă să-l protejeze, PDL.

Apariţia dosarului de corupţie al fostului ministru al mediului a tensionat relaţiile din coaliţia aflată la putere şi ar putea provoca ieşirea UDMR de la guvernare.

Premisa de la care pleacă jurnaliştii este că preşedintele Traian Băsescu manipulează DNA în interese politice şi că instituţia nu ar fi nimic mai mult decât “jucăria” şi “instrumentul de şantaj” al preşedintelui.

Înaintea tuturor momentelor importante pentru partid sau preşedinte, de genul alegeri, DNA scoate la iveală câte un dosar cu un "peşte" mare, spun cei de la “Nepszava”. Autorii văd însă distorsionat situaţia politică din România, iluzionându-se că alegătorii românii îl consideră pe Borbely Laszlo drept un "peşte mare".

Principalul argument în cazul Borbely este faptul că dosarul a fost deschis în iulie 2011, existau dovezi concludente, dar urmărirea penală s-a început abia peste nouă luni, ceea ce ar demonstra că s-a aşteptat un moment optim pentru exploatarea politică a dosarului.

Jocul cu justiţia ar putea avea efecte contrare, prin ieşirea UDMR din coaliţie.
În plus, scandalul afectează crediblitatea DNA şi a luptei anticorupţie, într-o ţară în care corupţia este structurală, spun jurnaliştii maghiari.

Dincolo de aceste ipoteze, mai spun autorii, există şi o certitudine: cariera lui Borbely Laszlo s-a încheiat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite