Predoiu, după ridicarea MCV: Documentul reflectă corect și obiectiv rezultatele eforturilor autorităților române

0
Publicat:

Ministerul Justiției salută publicarea raportului elaborat de Comisia Europeană și susține că acesta „realizează o radiografie la zi a stadiului reformei Justiției și a luptei împotriva corupției în România”.

Predoiu arată că MCV a facilitat modernizările din sistemul judiciar FOTO Inquam Photos
Predoiu arată că MCV a facilitat modernizările din sistemul judiciar FOTO Inquam Photos

„Ministerul Justiției salută publicarea acestui raport elaborat de Comisia Europeană pe baza contribuției naționale și a consultărilor din teren cu instituțiile și asociațiile profesionale relevante din sistemul judiciar. Raportul MCV cuprinde concluzii pozitive, care constată îndeplinirea obiectivelor (benchmarks) și precizează că, în continuare, cooperarea cu Comisia Europeană pe zona de reforme judiciare se poate face în cadrul Mecanismului ”Rule of Law”, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, raportul analizează fiecare dintre cele 20 de recomandări adresate României și constată îndeplinirea acestora.

„Documentul reflectă corect și obiectiv rezultatele eforturilor autorităților române desfășurate de la ultimul raport MCV, din 8 iunie 2021, precum și de la evaluarea prin intermediul ultimului raport pentru România privind statul de drept, din iulie 2022. Comisia Europeană concluzionează că rezultatele înregistrate de-a lungul anilor în România constituie progrese reale şi solide în sfera reformei Justiției și combaterii corupției, care au produs modificări ireversibile la nivelul societăţii românești”, se arată în comunicat.

Ministerul nu privește raportul MCV ca „un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative, în primul rând Codurile penale, Legile privind statutul grefierilor și al inspectorilor de probațiune”.

Predoiu: MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar

Ministrul Justiției susține că raportul Comisiei Europene reflectă realitatea din teren și că reflectă un „efort laborios și bine organizat, a unei munci duse cu răbdare și migală de către toți cei implicați în realizarea obiectivelor”.

„MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele inițiale și cele derivate din acestea au fost îndeplinite de executivul, legislativul și autoritatea judecătorească din țara noastră. Raportul de astăzi este o consecință firească a acestei realități din teren și este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv și corect această realitate. Raportul de astăzi nu este consecința unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări și nici a unui „automatism” la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios și bine organizat, a unei munci duse cu răbdare și migală de către toți cei implicați în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea și cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară. De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaționale, satisfacerea drepturilor fundamentale și a intereselor legitime ale cetățenilor români, pe un plan mai larg, a construcției europene simultan cu promovarea intereselor naționale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni și euroatlantici. Nicio țară europeană nu își poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naționale și ale cetățenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă și onestă cu partenerii europeni. Pe de altă parte, fără un efort de echipă și fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil și doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiției s-a bucurat în acțiunile sale din partea Președintelui României, Premierului, Coaliției de Guvernare, parlamentarilor majorității și reprezentanților Comisiei Europene, precum și Vicepreședintei Comisiei Europene Věra Jourová, cărora le mulțumesc”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Justiției.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite