Ciucă, după ridicarea MCV: Raportul constată îndeplinirea recomandărilor și a obiectivelor Mecanismului

0
Publicat:

Premierul României susține că raportul privind România din cadrul MCV constată îndeplinirea recomandărilor și a obiectivelor Mecanismului, așa cum era prevăzut în decizia de înființare, adoptată în momentul aderării României la UE.

Raportul constată îndeplinirea recomandărilor și obiectivelor FOTO: Facebook
Raportul constată îndeplinirea recomandărilor și obiectivelor FOTO: Facebook

Am primit cu satisfacție raportul privind România din cadrul MCV, prezentat astăzi de Comisia Europeană. Acesta constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor și a obiectivelor Mecanismului, așa cum era prevăzut în Decizia de înființare a MCV, adoptată la momentul aderării României la UE. Pentru Guvernul României, acest raport și evoluțiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenței justiției, a luptei anticorupție, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societății românești. Toate acestea sunt esențiale deoarece răspund așteptărilor cetățenilor români”, susține Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, în continuare monitorizarea României se va derula ca și în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general la nivel european privind statul de drept.

„Raportul este și o recunoaștere și o confirmare la nivel european a faptului că direcția reformelor pe care am urmat-o cu consecvență în ultima perioadă este cea corectă. De asemenea, deoarece evaluarea Comisiei nu are la bază doar evoluțiile recente, ci, în mod evident, o acumulare susținută de progrese pe care România le-a înregistrat de la momentul instituirii Mecanismului, avem o importantă recunoaștere a maturității atinse în funcționarea instituțiilor competente”, a precizat șeful executivului.

Ciucă susține că Românie a beneficiat în toată această perioadă de cooperarea cu experții Comisiei Europene, iar acest dialog cordial și constructiv va continua „pe același baze de deschidere și încredere în cadrul instrumentelor orizontale europene din domeniu”.

„La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României și intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european. Rămânem ferm ancorați în viziunea pro-europeană a României, clară si pe termen lung, o viziune europeană bazată pe unitate, democrație, stat de drept și valori împărtășite în mod egal de toate statele membre, pe baza acelorași instrumente”, a precizat premierul Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite