Predoiu aruncă prosopul înainte de meci. Pe cine avantajează retragerea „premierului din umbră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul candidat pentru şefia PNL, Cătălin Predoiu. FOTO David Muntean
Fostul candidat pentru şefia PNL, Cătălin Predoiu. FOTO David Muntean

Deputatul Cătălin Predoiu a anunţat că se retrage din cursa pentru preşedinţia PNL deoarece a constatat că oferta sa nu coincide cu vederile liderilor de organizaţii judeţene ale partidului, după ce în urmă cu două săptămâni nega „intoxicările“ privind posibila sa ieşire din această luptă politică.

 „Am înţeles în acelaşi timp că ceea ce ofer eu pentru funcţia de preşedinte al PNL nu coincide vederilor liderilor de organizaţii. Din păcate, mulţi şi-au fixat opţiunile prin semnătură în alb, fără ca textul vreunei moţiuni să fie redactat încă. Un om politic trebuie să fie realist, cu picioarele pe pământ. Politica este arta posibilului într-un context dat. Pentru proiectul propus de mine pentru şefia PNL, acum nu se poate!”, a fost precizarea destul de scurtă a lui Predoiu privind retragerea din cursă. Potrivit unor surse politice, Predoiu ar fi fost susţinut doar de câteva organizaţii, cea mai mare fiind PNL Suceava.

Bolojan, Falcă şi Hava merg cu Orban

De asemenea, cu doar câteva ore înainte de anunţul retragerii, un contracandidat, Ludovic Orban, a avut o întâlnire cu cei care îl susţin. Printre aceştia sunt liderii unor organizaţii puternice, aşa cum e cazul lui Mircea Hava (PNL Alba), Ilie Bolojan (PNL Bihor) sau Gheorghe Falcă (Arad). „Au semnat moţiunea Orban 24 de preşedinţi de filiale, un număr semnificativ de parlamentari, opt primari de municipii reşedinţă de judeţ, trei preşedinţi de consilii judeţene“, a declarat Orban după întâlnirea cu susţinătorii săi.

Mai mult, văzut mult timp ca posibil candidat, fostul secretar al PNL, Ilie Bolojan, a subliniat că îl va susţine pe Orban. „Am luat decizia să ne concentrăm forţele, să oferim o echipă puternică membrilor PNL, pe care să o poată alege în aşa fel încât din 17 iunie să fie un nou început pentru PNL, care să ofere şansa acestui partid de a oferi mecanisme de modernizare pentru ţara noastră şi pentru bunăstarea cetăţenilor”, a declarat Bolojan. 

Pe de altă parte, din tabăra cealaltă, a candidatului Cristian Buşoi, a fost făcut anunţul că organizaţia pe care o conduce, PNL Bucureşti, şi cinci organizaţii de sector – mai puţin PNL Sector 2, condus de Anca Boagiu – îl susţin pe secretarul interimar al liberalilor.

Pe cine ajută retragerea lui Predoiu

„Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi specialiştii despre ce înseamnă retragerea lui Predoiu şi pe cine avantajează. „Atât Orban cât şi Buşoi sunt exponenţii vechiului PNL. Între Orban şi Buşoi aş spune că Orban porneşte cu prima şansă“, a declarat analistul Radu Magdin. Mai mult, acesta atrage atenţia că poziţionarea lui Ilie Bolojan va conta în condiţiile în care în spatele primarului municipiului Oradea deja se poziţionaseră liderii din câteva filiale.

Retragerea lui Predoiu e văzută drept un avantaj pentru Orban şi de consultantul politic George Rîpă. „Susţinătorii lui Cătălin Predoiu ce veneau în special din fostul PDL se vor îndrepta în cea mai mare parte către Ludovic Orban, cel care de altfel a reuşit o lovitură de imagine uriaşă prin cooptarea în echipa sa a «greilor» din Ardeal:  Bolojan, Hava, Falcă, dar şi alţii“, a subliniat Rîpă. Totodată, acesta a precizat faptul că e posibil ca Predoiu să ţintească, totuşi, o funcţie în conducerea partidului.„E interesant însă că Predoiu intenţionează să se implice în promovarea valorilor şi principiilor de dreapta, o zonă a războiului cultural pe care partidele aşa-zis de dreapta au eşuat lamentabil în aceşti 27 de ani. Din această poziţie poate fi extrem de util partidului, mai ales dacă PNL va avea o conducere care va înţelege necesitatea de a câştiga mai întâi războiul ideilor şi abia după aceea alegerile“, a mai spus Rîpă. 

Pe de altă parte, surse politice din tabăra lui Buşoi au precizat pentru „Adevărul“ că secretarul general interimar al PNL va fi primi sprijinul altor organizaţii liberale puternice, cum e cazul PNL Cluj sau PNL Timişoara. Însă, tot surse politice merg pe ideea  că doar câţiva lideri din organizaţia PNL Cluj vor fi de partea lui Buşoi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite