Ponta, primul clasat în topul încrederii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta are o cotă de încredere de 43,1% în luna mai, faţă de 24% în aprilie, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul“.

Preluarea puterii executive l-a propulsat pe Victor Ponta pe primul loc în topul încrederii în politicieni: premierul are 43,1% aprecieri pozitive, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în luna mai.

Cu o lună în urmă, când se afla în opoziţie, Victor Ponta beneficia de încrederea a 24% din cei intervievaţi. Creşterea de popularitate a unui politician după preluarea puterii este un fenomen care s-a petrecut, în ultimii 20 de ani, odată cu instalarea fiecărui Guvern.

Scorul lui Victor Ponta  este explicat şi de faptul că sondajul a fost efectuat în perioada 9-15 mai, în prima săptămână a noii guvernări.
În acel moment, Guvernul Ponta abia se instalase la Palatul Victoria şi trecuse doar prin două scandaluri: cel legat de incompatibilitatea lui Victor Alistar şi cel legat de plagiatul Corinei Dumitrescu.

Pe de altă parte, încă din primele zile, premierul Victor Ponta a anunţat „reîntregirea salariilor". Chiar dacă măsura fusese propusă de preşedintele Traian Băsescu, iar premierul Ungureanu se declarase de acord, noul prim-ministru a fost cel care a luat decizia efectivă.

Ponta a reuşit, în acest fel, să îl depăşească la capitolul încredere pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cotat cu 39,1%. Isărescu nu se numără printre personalităţile măsurate lunar (preşedinte, premier, şefi de partide), iar la ultima apariţie într-un sondaj IMAS, în iunie 2011 era cotat cu 32,2%.

Preluarea puterii a avut ca efect şi creşterea de popularitate a partenerului de alianţă al lui Ponta, preşedintele PNL Crin Antonescu. Şeful PNL beneficiază de încrederea a 32,4% din români, cu opt procente mai mult decât în luna aprilie, când era cotat cu 24,4%.
Crin Antonescu a revenit la cea mai ridicată cotă de popularitate pe care a mai avut-o în iulie 2010 când era cotat cu 32,5%.

MRU rămâne popular

Plecarea de la Palatul Victoria nu a afectat foarte mult încrederea românilor în fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta beneficiază de aprecierea a 22,1% din cei intervievaţi, faţă de 23,5% luna trecută. Scăderea de 1,4% se încadrează în marja de eroare a sondajului de 3%.

Ungureanu a petrecut puţin timp la Palatul Victoria şi nu a fost asimilat de populaţie cu PDL, partid aflat în scădere de popularitate. Ungureanu nu s-a înscris în PDL şi a insistat pe faptul că este membru PDL.

Click pe infografie pentru a mări



În plus, fostul premier a pierdut guvernarea în urma unei moţiuni de cenzură în condiţiile în care PDL nu a dat senzaţia că se bate cu adevărat pentru rămânerea la putere. Ungureanu a părut că a fost victima unor sforării politice, fără a fi implicat în astfel de jocuri.

Sondajul mai relevă şi intrarea în topul încrederii a doi dintre miniştrii „grei" ai Cabinetului Ponta. Florin Georgescu, deţinătorul portofoliului Finanţelor, este cotat cu 21,9% în condiţiile în care el a părut ministrul care ţine echilibrul între promisiuni şi posibilităţi.

Ministrul Internelor, Ioan Rus, beneficiază de aprecierile a 15,5% din subiecţii sondajului. Paradoxal, nominalizarea lui Ioan Rus a fost criticată în interiorul PSD, primarul Constanţei, Radu Mazăre afirmând că a fost vorba de o „dambla" a premierului Victor Ponta.

Datele sondajului

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul" în perioada 9-15 mai 2012, pe un eşantion reprezentativ din punct de vedere sociologic de 1.038 de persoane. Barometrul are o marjă de eroare de plus/minus 3%.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite