Ponta: „Doamna Reding vorbeşte după ureche, cu un limbaj de Dâmboviţa “

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a declarat la emisiunea "Vocile Străzii", realizată de Ion M. Ioniţă la Realitatea TV că susţine modificarea Constituţiei în 2013, dar consideră că momentan este necesar să se alieze cu Traian Băsescu pentru a urmări interesele politice ale României.

Ponta a comentat şi declaraţiile liderilor europeni şi posibilitatea ca România să nu adere la spaţiul Schengen odată cu Bulgaria. Conştient de necesitatea României de a adera în spaţiul Schengen, Ponta nu este de acord cu vicepreşedintele Comisiei Europeane, care susţine că procesul ar putea fi amânat. 

„Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei din România) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Sperăm că toţi actorii politici de la Bucureşti vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii“, a declarat recent Reding pentru „Le Monde“.

Deranjat de reacţia lui Viviane Reding, premierul consideră că afirmaţiile acesteia ascund alte intenţii. „Declaratiile de weekend ale doamnei Reding se ţin de un atac politic. Doamna Reding vorbeşte după ureche, cu un limbaj de Dâmboviţa şi nu poţi să vorbeşti de puciuri parlamentare“, a analizat Ponta.

"Eu şi Băsescu trebuie să mergem la preşedintele Barosso să discutăm"

Totuşi, premierul consideră că adevărata problemă nu este aderarea în spaţiul Schengen. „Problema e decizia Comisiei Europene faţă de fondurile europene. E posibil să primim sancţiuni (întreruperi, suspendări) pentru ceea ce am făcut în 2010 şi 2011.“

Pentru a preveni aceste măsuri, Ponta oferă soluţia de compromis. „Eu şi Băsescu ar trebui să mergem la preşedintele Barosso să discutăm“. Mai mult, premierul consideră că este  necesar să ajungă la o înţelegere cu preşedintele Traian Băsescu pentru ca pe viitor să ia măsurile politice corecte. Cu toate acestea, premierul a declarat că până acum nu a avut ocazia să-l întâlnească pe Traian Băsescu pentru negocieri.

Ponta apreciază faptul că preşedintele a menţinut o relaţie constantă cu Statele Unite întrucât consideră că această legătură, dar şi cea cu Uniunea Europeană, vor restabiliza situaţia ţării. „Trebuie să continuăm parteneriatul cu Statele Unite. În timpul mandatului Băsescu a fost un aliat fidel al S.U., iar acesta este un lucru bun pe care trebuie să-l continuăm“, a conchis Ponta.

În ceea ce priveşte alegerile politice pe care le-a făcut până în prezent, Ponta a declarat că „îmi asum deciziile politice. Eu sunt in poziţia de lider politic şi nimeni nu mă obligă să fac ceva. Deciziile politice pe care le-am luat împreună cu Crin Antonescu ni le-am asumat amândoi“.

„Obligatia mea este să mă asigur că luna viitoare oamenii isi iau pensiile şi că România îşi plăteşte datoriile; deprecirea leului ar putea sa ajungă intr-un stadiu de necontrolat“, a avertizat premierul.

Deşi susţine că nu-şi mai doreşte ca Băsescu să fie preşedinte şi face compromisiul coabitării, Ponta încurajează modificarea Constituţiei. „Am votat DA la referendum şi aş vota DA în continuare, dar cred că suntem obligaţi, condamnaţi ca in 2013 să modificăm Constituţia României.“

Ponta oferă şi o explicaţie. „Avem nevoie de un sistem constituţional care să nu mai încredinţeze atâta putere în mâna unui singur om.“

"Mi-am asumat că ceea ce am făcut în 1999 e la standardele din 2012, dar eu nu folosesc acea diplomă"

Întrebat de moderator dacă va demisiona în urma acuzaţiei de plagiat, premierul a declarat că nu va renunţa la postul său, justificând faptul că nu va folosi diploma obţinută pentru afirmarea intelectuală. „Mi-am asumat şi îmi asum că ceea ce am făcut în 1999 nu e la standardele din 2012, însă nu predau, nu folosesc acea diplomă“, s-a scuzat Ponta.

În ceea ce priveşte alegerile ce vor urma, Ponta are certitudinea unei lupte. „Campania va fi pe viaţă şi pe moarte. Miza e uriaşă, oamenii nu sunt doar adversari politici, ci realmente se urăsc. Campania va fi cumplită.“

Cu toate acestea, concluzia premierului este simplă. „Guvernul va rezista până la alegeri, iar dacă USL-ul va avea peste 50% acest Guvern va merge pe 4 ani.“

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite