PNL a depus moţiunea de cenzură „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!“. Votul va avea loc pe 29 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rugen Nicolăescu a adus luni precizări referitoare la semnăturile strânse de liberali pentru depunerea moţiunii de cenyură. FOTO Adevărul
Rugen Nicolăescu a adus luni precizări referitoare la semnăturile strânse de liberali pentru depunerea moţiunii de cenyură. FOTO Adevărul

PNL a depus luni moţiunea de cenzură „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta“, documentul fiind semnat de 180 de parlamentari. Birourile Permanente ale celor două Camere au stabilit calendarul dezbaterii moţiunii: miercuri are loc citirea acesteia, iar pe 29 septembrie, de marţi într-o săptămână, votarea moţiunii.

UPDATE Moţiunea de cenzură va fi citită miercuri, 23 septembrie, iar votul va fi dat marţi, 29 septembrie, potrivit deciziei luate de Birourile Permanente ale celor două Camere, a anunţat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.


Moţiunea depusă luni de PNL este intitulată „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Ponta!“ şi are două pagini. Sunt 180 de parlamentari care au semnat această moţiune. „Din partea deputaţilor au fost strânse 119 semnături: 112 ale deputaţilor PNL, 6 neafiliţi şi unul de la Grupul Democrat şi Liberal“, potrivit anunţului făcut de Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor PNL.  

De asemenea, la nivelul Senatului, 58 reprezentanţi ai PNL au semnat moţiunea, la care se mai adaugă şi trei senatori neafiliaţi 

„Faţă de 137, numărul prevăzut de Constituţie pentru depunerea unei moţiuni de cenzură în condiţiile de faşă (cu un Parlament format din 549 de aleşi) , noi avem 180“, a mai declarat Nicolăescu. 

În textul moţiunii, liberalii atrag atenţia asupra mai multor capete de acuzare ale lui Victor Ponta şi susţin ca toate acestea îl pun pe Ponta în imposibilitatea cel puţin morală de a-şi exercita atribuţiile de prim-ministru. Parlamentarii PNL şi-au continuat discursul public din ultimele zile şi în ultima parte a moţiunii, unde liberalii susţin că în calitatea sa de inculpat, Ponta afectează imaginea şi credibilitatea României pe plan extern.

Redăm mai jos textul moţiunii de cenzură: 

„Domnilor preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului,

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi ai României

Parlamentul este primul for democratic care are datoria să reprezinte interesele poporului român şi să sancţioneze situaţiile în care puterea nu mai guvernează pentru cetăţeni.

Am cerut convocarea Parlamentului pentru a discuta despre cum vrem, dar în primul rând despre cum doresc românii să arate România, mâine. Constatăm cu toţii că suntem singura ţară din lume în care există un prim-ministru inculpat trimis în judecată, aflat încă în funcţie.

Îşi permite România să fie reprezentată la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis în judecată? Cetăţeni, politicieni, ne mai permitem să tolerăm minciuna, corupţia şi impostura actualului prim-ministru? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem acum! Cei mai mulţi concetăţeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, în sondajele de opinie îşi exprimă nemulţumirea faţă de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidenţiale. 

Partidul Naţional Liberal a decis să depună, de îndată, această moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că situaţia actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă. În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile.

În acest moment, România are un prim-ministru care în orice cancelarie europeană este privit doar ca un inculpat. Au apărut chiar exemple concrete de miniştri luaţi în derâdere de omologii lor din cauza acestui politician, care se vrea de neînlocuit. Toţi oficialii europeni ştiu că Victor Ponta se află în boxa acuzaţilor. PNL este partidul care apără prezumţia de nevinovăţie, dar această prezumţie nu poate fi folosită ca pretext pentru discreditarea totală a poziţiei de prim-ministru.

Aşadar, stimaţi parlamentari, dragi români, Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că:

- un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României;

- un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României;

- un premier aflat în faţa judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele şi contribuţiile românilor;

- un premier acuzat de fapte legate de corupţie nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016;

- un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfăţişări.

În ciuda propriilor sale laude, acest prim-ministru lasă o economie cu probleme structurale, plină de incertitudini. Guvernul Ponta este guvernul care a tăiat masiv investiţiile şi a blocat construcţia de autostrăzi, de noi spitale şi şcoli. A făcut praf marile privatizări, abandonându-le, bineînţeles, în mari anchete de corupţie.

Vă cerem astăzi, doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, să puneţi capăt, în al doisprezecelea ceas, acestei situaţii ruşinoase în care ne aflăm.

Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneţi tuturor, acum, care este interesul naţional care reclamă menţinerea lui Victor Ponta cu preţul decredibilizării acestei ţări. Puneţi în balanţă promisiunea făcută lui Ponta şi interesul acestui popor. Ce alegeţi?!

Domnule Liviu Dragnea, vorbeaţi recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceţi decât să vindeţi iluzii românilor. Menţinerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundaţi România cu partidul! Dacă vi-l doriţi pe Ponta şi nu puteţi scăpa de el, folosiţi-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, România sau Victor Ponta?!

Dacă sunteţi alături de Ponta, sunteţi complicii lui. Dar în această situaţie sunteţi poate chiar mai vinovaţi decât el. Distrugeţi iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitaţi-vă în presa internaţională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupţia sau care acceptă corupţi la vârful celor mai importante instituţii.

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, vă cerem să analizaţi cu înţelepciune şi în folosul României. Cei care v-au votat şi v-au trimis în Parlament nu v-au cerut să ţineţi în funcţia de premier un inculpat urmărit penal. Dacă veţi vota împotriva acestei moţiuni de cenzură, veţi trăda speranţa românilor care mai cred că viitorul aparţine celor cinstiţi.

Este timpul ca din banii cetăţenilor  să nu mai plătim dezonoarea. Ne aflăm acum, mai mult ca oricând, în situaţia în care aveţi obligaţia să spuneţi că vă pasă de această ţară.

Dacă veţi fi de acord cu demersul nostru, înseamnă că veţi considera că Romania este mai importantă decât interesul PSD de a guverna oricum, inclusiv cu un prim-ministru inculpat trimis în judecată.

Votul de astăzi îl acordaţi pentru sau împotriva decenţei, corectitudinii şi responsabilităţii  în exercitarea funcţiei publice. Numai aşa putem reclădi o Românie demnă, şi aceasta este posibilă numai ”fără Victor Ponta”, preciză textul moţiunii de cenzură

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite