OUG de comasare a alegerilor ajunge la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ÎCCJ sesizează CCR cu privire la ordonanța de urgență care prevede comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, la cererea partidului REPER, fondat de Dacian Cioloş.

REPER a cerut instanței sesizarea CCR. Foto: Inquam
REPER a cerut instanței sesizarea CCR. Foto: Inquam

"Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de petentul Partidul Reînnoim Proiectul European în România – REPER. Sesizează Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG nr. 21/2024, în ansamblul său. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 19 martie 2024", este decizia instanței supreme.

REPER a contestat la instanța supremă modul de formare al BEC și respingerea reprezentantului formațiunii în cadrul forului. În acest context, partidul a solicitat sesizarea CCR cu privire la ordonanța de urgență care stă la baza organizării alegerilor din 9 iunie. 

Procesul verbal privind constituirea BEC pentru alegerile din 9 iunie a explicat de ce formaţiunile PMP, Forţa Dreptei şi REPER nu au reprezentanţi în Birou. Astfel, în cazul PMP a fost vorba despre situația juridică a formațiunii, în condițiile în care în documente ar apărea ca președinte Cristian Diaconescu, deşi a fost organizat un Congres prin care a fost ales Eugen Tomac. 

În cazul partidelor Forţa Dreptei şi REPER, judecătorii BEC au precizat că cele două formaţiuni nu au obţinut mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 şi drept urmare nu au reprezentanţi în BEC.

"Prin adresa din data de 15.03.2024, înregistrată la Biroul Electoral Central sub nr. 8R/BEC2024/15.03.2024, Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) a desemnat pe domnul Tiberiu Ionuţ PETRESCU ca reprezentant în Biroul Electoral Central. Se constată că, potrivit adresei nr. 5235/15.03.2024 a Autorităţii Electorale Permanente, înregistrată la Biroul Electoral Central sub nr. 5C/BEC2024/15.03.2024, Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) nu a obţinut mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019. Motiv pentru care, în raport cu dispoziţiile art. 2 alin. (4) teza a II-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2024, Biroul Electoral Central nu se va completa şi cu reprezentantul Partidului Reînnoim Proiectul European al României (REPER)”, conform procesului verbal privind constituirea BEC pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie.

Cine reprezintă partidele 

Potrivit deciziei BEC, Viorel Mocanu e reprezentantul PSD, Cristian Ene este reprezentantul PNL, Ștefania Petre e reprezentanta USR, în timp ce AUR îl are pe Laurențiu Plăeșu. De asemenea, reprezentanți în BEC mai sunt Maria Kolumban, de la UDMR, dar și Bogdan Tohăneanu, de la Pro România, în timp ce Grupul minorităților l-a desemnat pe Ioan Truțer.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite