Orban: „Nu pot să cred că Florin Cîţu mai poate fi reînvestit. Preşedintele României trebuie să înţeleagă că a durat prea mult această criză politică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ludovic Orban, fostul preşedinte al PNL, a transmis, după ce Cabinetul Cîţu a picat la moţiunea de cenzură, că Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat de Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, iar preşedintele ţării „trebuie să înţeleagă că a durat prea mult criza politică”.

Fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, nu susţine scenariul în care tot Florin Cîţu ar fi propus în funcţia de premier din partea liberalilor şi a subliniat că şeful statului ar trebui să înţeleagă că „a durat prea mult această criză politică”. 

„Este momentul ca cei care au acţionat mai mult din ambiţie, din frustrare, să facă un pas înapoi şi să îi lase pe oamenii raţionali din PNL, USR-PLUS, UDMR şi minorităţi să se aşeze la masa negocierilor. (..) Este necesară declanşarea negocierilor pentru desemnarea unui Guvern cu capacitate de exerciţiu. Soluţia este refacerea coaliţiei de guvernare. Avem un acord, un program de guvernare, este nevoie doar de actori credibili care să refacă această coaliţie. Perpetuarea crizei politice poate pune în pericol viaţa cetăţenilor români, şansa la dezvoltare, puterea de cumpărare. PNL nu poate să guverneze singur sau doar cu UDMR. Preşedintele României trebuie să înţeleagă că a durat prea mult această criză politică”, a spus Orban marţi, în Parlament, după ce moţiunea de cenzură s-a încheiat. 

Fostul lider al PNL a mai spus că Florin Cîţu nu mai poate obţine votul Parlamentului şi nu mai poate fi reînvestit, pentru că există o decizie a CCR care spune clar că premierul demis prin moţiune nu mai poate fi nominalizat premier. 

„Eu nu pot să cred că Florin Cîţu mai poate fi reînvestit”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, care a mai subliniat că moţiunea de cenzură votată marţi reprezintă „un eşec dramatic pentru actuala conducere a PNL”. 

În ceea ce priveşte relaţia cu şeful statului, Ludovic Orban a transmis că parteneriatul său cu Klaus Iohannis a fost încheiat, lucru pe care l-a anunţat în urma Congresului PNL. 

„Comportamentul preşedintelui din ultima perioadă a fost total diferit de comportamentul său din perioada în care am avut un parteneriat serios, în cei patru ani în care am condus partidul,parteneriat care a dus la alegerea preşedintelui Iohannis. Din păcate, în ultimele 3 luni eu nu îl recunosc pe Klaus Iohannis. Este suficient să te uiţi pe pagina de Facebook a preşedintelui că să îţi dai seama că este într-un mare pericol”, a mai spus Orban. 

Cabinetul Cîţu a fost demis cu 281 de voturi „pentru”. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, de la ora 18.00, o declaraţie de presă, de la Palatul Cotroceni. Este prima reacţie a şefului statului după demiterea Guvernului Cîţu.

Vezi şi: Oficial. Guvernul Cîţu a fost demis. Moţiunea de cenzură a trecut

VIDEO Conferinţă de presă Ludovic Orban

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite