Orban: Dacă moţiunea de cenzură este blocată prin chichiţe procedurale şi şmecherii avem un atentat la democraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO Adevărul
Ludovic Orban FOTO Adevărul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, i-a criticat pe cei care împiedică citirea şi dezbatera moţiunii de cenzură, în condiţiile în care de aproape o săptămână sunt tergiversate şedinţele de BPR, unde ar fi trebuit să fie stabilit calendarul acestei moţiuni de cenzură.

„Trebuie să ne reîntoarcem la ceea ce am promis românilor. Azi românii se uită la noi şi nu înţeleg de ce a apărut această criză politică şi guvernamentală. România face faţă, ca şi alte ţări, unui val de scumpiri, atât în domeniul energiei, al alimentelor etc. Ne confruntăm cu o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de coronavirus. România trebuie să finalizeze negocierile pentru PNRR, pentru Acordul de partemeriat”, a declarat Ludovic Orban. 

„Fac apel către toţi liderii politici să analizeze situaţia în care ne găsim şi să se implice pentru soluţionarea rapidă a crizei. Există o singură soluţie politică onorabilă pentru România şi PNL: refacerea Coaliţiei de guvernare. E un program de guvernare care este la nivelul aşteptărilor românilor, menţinerea PNL ca principal partid de guvernământ. Orice procedură în curs de derulare trebuie să se deruleze în conformitate cu Constituţia. Am convocat plenul reunit al Camerelor”, a completat preşedintele PNL. 

Ludovic Orban a vorbit şi de precedentele privind declanşarea procedurii de susţinere a unei moţiuni de cenzură: „Convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi. Nu e regulamentar să stabilim şi ordinea de zi. Pentru stabilirea ordinii de zi vom convoca BPR care au atributul stabilirii proiectului ordinii de zi. E o obligaţie cosntituţională a preşedinţilor celor două Camere. Să reamintesc că atât prevederile constituţionale, dar şi a Regulamentelor, sunt clare. Noi suntem obligaţi să îndeplinim atribuţiile constituţionale. Sigur, nu noi suntem cei care decid ordinea de zi şi măsura că va fi sau nu va fi citirea moţiunii. În 2010 a existat un şir de conflicte de natură constituţională care au fost iniţiate de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, apoi de Guvernul condus de Emil Boc. Preşedintele Senatului a cerut CCR să declare neconstituţională angajarea răspunderii de către Guvernul Boc.”, a mai afirmat Orban,

„În calitate de preşedinte al PNL apăr Guvernul PNL. Nu voi vota moţiunea de cenzură şi niciun parlamentar PNL nu va vota moţiunea. În calitatea de preşedinte al Camerei am obligaţia să respect Constituţia, să respect democraţia în România. Dacă moţiunea de cenzură este blocată prin chichiţe procedurale, şmecherii, boicotarea cvorumului este un atentat la democraţie. Închei prin a spune limpede: Parlamentul este organul reprezentativ suprem (...) Cum este posibil ca PSD să se comporte în afara Constituţiei şi să nu respecte derularea prevederilor constituţionale. Dacă ar fi făcut la fel, nu am fi putut da jos Guvernul Dăncilă. Aceste practici care depăşesc cadrul constituţional trebuie sancţionate de opinia publică”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite