Opoziţia divizată, „condamnată“ să conlucreze pentru demiterea lui Cîţu. Cum arată aritmetica parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moţiunea PSD trebuie votată şi de USR PLUS pentru a-l demite pe Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin
Moţiunea PSD trebuie votată şi de USR PLUS pentru a-l demite pe Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin

PSD, USR PLUS şi AUR vor să-l demită pe Florin Cîţu, însă la citirea moţiunii de cenzură cei mai mulţi dintre aleşii partidului condus de Dan Barna şi Dacian Cioloş au lipsit, pentru a nu fi de faţă când sunt amintite problemele guvernării din care au făcut parte până în urmă cu o lună. Formaţiunile din opoziţie au un număr suficient de aleşi pentru a trânti Guvernul în Parlament, rămâne doar să-i mobilizeze la vot.

„E exclus ca vreun membru al PSD să lipsească de la vot. Am vorbit cu colegii să evite întâlnirile cu multe persoane”, a subliniat Marcel Ciolacu, înainte de citirea moţiunii de cenzură. De altfel, majoritatea social-democraţilor au fost prezenţi la citire, dar în sală s-au aflat şi aleşii AUR, precum şi câţiva USR-işti. Mai precis, liderii de grup. Din partea liberalilor, deşi stabiliseră să nu se prezinte la moţiune, au fost prezenţi Violeta Alexandru (fostă susţinătoare a lui Orban la şefia PNL), dar şi Cristian Băcanu, membru al echipei Cîţu. Şedinţa a fost condusă tot de un liberal, Ludovic Orban.

PSD şi AUR au anunţat că vor vota cu bilele la vedere pentru trântirea Guvernului Cîţu. Sorin Grindeanu le-a cerut şi celor din USR PLUS să voteze la vedere, ca să nu fie vreo suspiciune că formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş s-ar răzgândi.

Orban vrea evitarea K1 în Parlament

La finalul citirii moţiunii de cenzură, Ludovic Orban a anunţat că el vrea să fie cel care pune cruce Guvernului Cîţu, ca preşedinte de şedinţă. „Înainte de a închide şedinţa, de asemenea, vă informez că, în bună înţelegere cu preşedintele Senatului, şedinţa de marţi va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, ca să evităm lupte de K1 pe microfon. Informez acest lucru pentru că nu l-am făcut de la microfon data trecută”, a precizat Orban, pentru a nu fi un nou scandal, cum s-a întâmplat când Florin Roman a încercat să conducă şedinţa de plen la citirea moţiunii AUR şi USR PLUS.

Aritmetica parlamentară arată că PSD, USR PLUS şi AUR au împreună peste 40 de voturi în plus faţă de cele necesare pentru demiterea Guvernului. Prin urmare, îndepărtarea premierului este doar o problemă de timp, dacă în interiorul partidelor nu apar lucruri neaşteptate şi nu se mai prezintă la vot. Mai precis, dacă alături de partidele de opoziţie vin şi doi aleşi care au plecat din AUR în prima sesiune parlamentară, formaţiuniele anti-Cîţu ar putea strânge 282 de voturi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite