Nicolae Ciucă, noul preşedinte al liberalilor: PNL, din acest moment într-un echilibru stabil, va trece să se ocupe de problemele legate de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / George Calin
Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / George Calin

Premierul Nicolae Ciucă a fost votat de liberali, cu 1060 de voturi „pentru”, în funcţia de preşedinte al PNL, după demisia lui Florin Cîţu. Noul şef al formaţiunii a afirmat că „PNL, din acest moment, într-un echilibru stabil, va trece să se ocupe de problemele legate de guvernare”.

Liberalii au anunţat rezultatul votului după un Congres care a durat două ore. Tradiţional, un congres PNL dura jumătate de zi, fiind evenimente la care anunţarea rezultatelor a avut loc doar seara târziu. Din 1120 de voturi valabil exprimate, 1060 au fost pentru alegerea lui Nicolae Ciucă la şefia partidului. 

Noul lider al PNL a mulţumit tuturor pentru vot şi participare la Congresul Extraordinar al PNL şi i-a îndemnat pe colegii săi să fie la fel de „uniţi şi dinamici, cum au fost astăzi şi să arate lumii că România are spirit, voinţă, potenţial, capacitate şi are resursă umană”.

„Să nu ne fie teamă că nu putem să ne angajăm la orice efort”, a subliniat Ciucă în calitate de nou lider al liberalilor. 

Preşedintele PNL a avut un mesaj şi pentru tineri. „Mulţumesc tinerilor, pentru că am văzut mulţi tineri astăzi şi am stat de vorbă cu ei. Practic tot ceea ce facem noi astăzi le este destinat. Rostul nostru şi direcţia noastră de care am vorbit astăzi în susţinerea moţiunii nu sunt pentru noi, sunt pentru ei. Ei trebuie să fie cei care vor fi mândri că au preluat de la noi o ţară stabilă şi o ţară puternică şi le spunem de acum că au datoria să o ducă mai departe mai bine decât am făcut-o noi”, a declarat Ciucă. 

Premierul a explicat că a întâlnit foarte mulţi tineri la Congresul Extraordinar al PNL, arătând că un tânăr de 13 ani i-a spus că a venit la eveniment „pentru că împărtăşeşte valorile liberale”.

„Mă bazez pe coeziunea PNL, pe tot ce înseamnă spiritul şi valorile despre care am vorbit şi cel mai mult mă bazez pe oamenii PNL care vor fi alături de noi pentru a putea să ne îndeplinim obiectivele asumate. Principalul obiectiv este de a reda unitatea partidului, de a asigura stabilitatea partidului şi de a face tot ce ne stă în putinţă să putem să facem o Românie puternică, aşa cum ne dorim. (...) PNL, din acest moment într-un echilibru stabil, va trece să se ocupe de problemele legate de guvernare. Autorităţile locale se vor concentra pe tot ce înseamnă administrarea comunelor şi oraşelor, iar împreună cu societatea civilă, vom face tot ce putem să creştem absorbţia fondurilor europene, să investim înţelept banii pe care i-am alocat pentru investiţii, să asigurăm stabilitate economiei noastre într-o situaţie de criză generală şi să avem tot ceea ce înseamnă partea aceasta de solidaritate socială şi săî ne ocupăm de cetăţenii vulnerabili”, a completat preşedintele PNL.

Întrebat dacă este de părere că va fi nevoit să plece de la conducerea PNL, în care tocmai a fost investit prin votul liberalilor, după ce nu va mai conduce Guvernul, în cazul rotaţiei dintre partidele aflate la guvernare pentru funcţia de şef al Executivului, Ciucă a afirmat că nu vrea să se gândească la ceea ce se va întâmpla peste un an şi că nu crede că „se pune problema”. 

În ceea ce priveşte suspiciunile de plagiat privind teza sa de doctorat, premierul a precizat: „În momentul de faţă lăsăm instituţiile să-şi prezinte concluziile asupra acestui subiect, după care vom lua o decizie, sigur, am onoarea sau deminitatea să pot să iau o decizie în acest sens”. Întrebat dacă ia în calcul demisia, liderul Executivului a explicat că va lua o decizie în acel moment. 

Despre măsurile pentru spirjinirea românilor în contextul economic actual, care urmează să fie anunţate luni de Guvern, Ciucă a spus că nu „încape vorba să fie populism”. „Eu am spus acelaşi lucru că nu susţin populismul şi gâlceava”, a mai spus Ciucă referitor la criticile făcute de fostul premier şi lider PNL, Florin Cîţu, cu privire la colaborarea cu PSD şi măsurile anunţate de Guvern.

Privind postarea fostului preşedinte al PNL, Florin Cîţu, care şi-ar fi atribuit creşterea partidului în sondaje, Nicolae Ciucă a spus: „Cu toţii i-am mulţumit pentru tot ceea ce a făcut bine pentru PNL”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite