Monica Iacob Ridzi i-ar putea cere graţierea lui Klaus Iohannis. Ce şanse are fostul ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Iacob Ridzi FOTO Adevărul
Monica Iacob Ridzi FOTO Adevărul

Soţul Monicăi Iacob Ridzi, Tiberiu Iacob Ridzi, primar în Petroşani, a declarat, joi, la un post de televiziune, că, cel mai probabil, va cere graţierea preşedintelui Klaus Iohannis.

„Eu voi discuta cu ea acest subiect sâmbătă pentru că sunt programat la vizita. Voi face tot ce este legal posibil în ceea ce priveşte această situaţie", a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, la România TV.

Întrebat ce i-ar spune preşedintelui Klaus Iohannis dacă s-ar întâlni cu acesta, Tiberiu Iacob Ridzi a spus: "Într-o asemenea eventualitate, aş dori sa îi expun câteva dintre lucrurile pe care eu le spun şi public în ceea ce s-a întamplat în acest caz. Dar probabil că sunt puţine şanse să am o astfel de ocazie"

Edilul a declarat că soţia sa se simte rău în continuare şi că este epuizată fizic şi psihic. "Mie mi-a spus că în celulă este foarte frig, 15-16 grade Celsius şi că se încălzeşte cu sticle la fierbătorul de cafea".

Cum se cere o graţiere

Graţierea individuală se acordă, potrivit legii, la cerere sau din oficiu numai după ce hotărârea de condamnare este definitivă. Aceasta poate fi cerută de cel care a fost condamnat, avocatul sau reprezentantul legal al acestuia şi familie.

Solicitarea este trimisă preşedintelui şi, dacă acesta consideră că este necesar, poate cere avize consultative de la Ministerul Justiţiei.

Totodată, preşedintele poate solicita informaţii suplimentare şi de la  conducerea închisorii, Poliţie, instanţe şi de la instituţiile aflate în subordinea administraţiei publice locale.

După ce este semnat, decretul de graţiere se publică în Monitorul Oficial, Partea I, iar printr-un decret pot fi graţiate una sau mai multe pedepse.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, pe 16 februarie, de magistraţii Curţii Supreme, la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde va sta în perioada de carantină.

În cazul Monicăi Iacob Ridzi, Avocatul Poporului face o anchetă la Secţia exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava, verificările urmând să stabilească dacă au fost încălcate drepturile fostului ministru al Tineretului.

„În cadrul cercetărilor vor fi verificate motivele şi condiţiile de transfer la Spitalul Penitenciar Jilava, condiţiile de detenţie la Secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava şi va avea loc o discuţie cu persoana privată de libertate”, potrivit unui comunicat emis, tot miercuri, de Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, ancheta a fost iniţiată după ce în presă au apărut informaţii referitoare la condiţiile de detenţie ale fostului ministru al Tineretului şi Sportului în Penitenciarul Gherla şi modul în care ea a fost transportată de la această unitate de detenţie la Spitalul Penitenciar Jilava.

Citeşte şi:

La Penitenciarul Gherla, Monica Iacob Ridzi a primit două paturi, dar şi o pilotă de la familie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite