„Mita“ bugetară, un nou scandal în PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai trei zile după adoptarea „Codului tăcerii“ în Biroul Permanent Naţional, un nou val de critici loveşte în conducerea democrat-liberalilor.În aşteptarea sumelor care vor fi distribuite, cel mai probabil, prin bugetul pe 2011, unii aleşi PDL ameninţă că vor vota o moţiune de cenzură.

Unul dintre cei nemulţumiţi de lipsa de reacţie a Guvernului faţă de listele de investiţii întocmite cu simţ de răspundere de aleşii PDL este şi deputatul Mihail Boldea. În opinia acestuia, cele 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi) promise deputaţilor prin mesajul trimis de liderul de grup Mircea Toader reprezintă „un fel de mită a Guvernului" faţă de parlamentarii Guvernului.

Mai citiţi şi:

Deputatul PDL Călin Potor: „M-a deranjat declaraţia preşedintelui Băsescu despre parlamentarii bronzaţi”

„Ne-au aruncat un praf în ochi, să ne mai ţină puţin de vorbă, până după evaluarea de la 1 septembrie. Vor să uităm că în cele două luni de graţie acordate, premierul şi echipa sa nu numai că n-au făcut nimic, ci şi-au dovedit şi mai mult incompetenţa.

Ne-au aruncat această mită ca la căţeluşi: «ia şi latră cum vrem noi!»", a comentat Boldea pentru „Adevărul". „Eu nu sunt de cumpărat cu 2 miliarde pe care ni le promit şi nu ni le dau!", a mai spus deputatul PDL, ameninţând totodată că ar putea vota o moţiune de cenzură. Dispus să fie mai „îngăduitor" cu Guvernul dacă ar primi nişte bani s-a declarat însă, ironic, demisionarul Silviu Prigoană.

Toader, misiune încheiată

Când vine vorba de bani, chiar semnatarul mesajelor prin care deputaţii erau îndemnaţi să facă liste de investiţii, Mircea Toader, ridică din umeri.

„Eu i-am pus să facă listele de investiţii, dar n-am făcut o analiză a lor, le-am dat mai departe, premierul Emil Boc trebuie să găsească o soluţie. Cred că se vor face socoteli la fiecare minister de unde se pot lua bani pentru aceste investiţii şi vom vedea", a declarat Toader.

Şeful deputaţilor PDL a adăugat că nu ştie dacă la rectificarea bugetară s-au alocat bani pentru proiectele subalternilor săi, misiunea sa încheindu-se odată cu trimiterea mesajelor.

După îndemnul şefului de grup, deputaţii s-au grăbit să înşire liste consistente, unele cu investiţii chiar şi de un milion de lei, deşi indicaţiile fuseseră în limita a 200.000 de lei. Alţii şi-au păstrat priorităţile de la începutul anului, gândindu-se că banii vor veni, oricum în 2011.

„Listele noastre nu sunt pentru momentul actual, vor fi luate în considerare la proiectul de buget pe 2011, care trebuie să fie conturat în octombrie", a spus deputatul Sulfina Barbu.

Nicio discuţie în Guvern

Mesajul primit de fiecare deputat PDL



Lista pe care Toader spune că ar fi trimis-o Guvernului nu a fost însă discutată în Executiv, susţine ministrul Mediului, Laszlo Borbely. „În Guvern nu s-a discutat nicio listă de proiecte prioritare ale parlamentarilor. Nu ştiu despre ce este vorba. Nu am văzut nicio listă", a declarat ministrul. Potrivit acestuia, premierul a cerut o prioritizare a proiectelor de investiţii începute la nivelul tuturor ministerelor, inclusiv la nivelul autorităţilor locale.

Această directivă a premierului, care a ajuns şi la urechile parlamentarilor, nu a avut efecte la rectificare. Listele de priorităţi vor fi analizate abia la redactarea bugetului pe 2011. În aceste condiţii, banii ceruţi de parlamentarii PDL vor ajunge la mâna ministrului de Finanţe, cel care va realiza proiectul de buget pe 2011.

Această variantă nu este însă pe placul aleşilor, cei care i-au reproşat în mai multe rânduri lui Boc că Vlădescu nu comunică deciziile luate şi nici nu ţine cont de iniţiativele lor.

Bani pentru infrastructură, singurele fonduri de la Guvern

Potrivit ordonanţei de rectificare bugetară, Guvernul a alocat aproximativ 425 de milioane de lei pentru investiţii desfăşurate prin Ordonanţa 7/2006 privind infrastructura rurală.

Aceste fonduri ar putea constitui pentru moment o sursă de finanţare a proiectelor aleşilor PDL, mai ales că de gestionarea banilor se ocupă Guvernul, prin Secretariatul General. Mai mult, o parte dintre parlamentarii PDL au susţinut că au speranţe că vor obţine bani din fondurile gestionate de ministerele care au primit buget suplimentar la rectificare. 

"Ne-au aruncat această mită ca la căţeluşi: «ia şi latră cum vrem noi!» Eu nu sunt de cumpărat cu 2 miliarde, pe care ni le promit şi nu ni le dau!"
Mihail Boldea
deputat PDL

"Listele noastre nu sunt pentru momentul actual, vor fi luate în considerare la proiectul de buget pe 2011, care trebuie să fie conturat în octombrie."
Sulfina Barbu
deputat PDL

image
image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite