Ministrul francez al Apărării, vizită la Cincu. Sunt programate întâlniri cu Iohannis, Ciucă şi Tîlvăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării din Franța, Sébastien Lecornu, va efectua o vizită oficială în România. Oficialul va vizita co vizită Centrul de Instruire „Getica”, urmând să se întâlnească cu șeful statului, cu premierul și cu cu ministrul român al Apărării. 

Ministrul francez va vizita centrul de la Cincu FOTO Iohannis la Cincu / Arhivă
Ministrul francez va vizita centrul de la Cincu FOTO Iohannis la Cincu / Arhivă

Ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, va efectua joi, 3 noiembrie, o vizită Vizita oficialului în România a fost anunțată de Ministerul român al Apărării.

Potrivit sursei citatete, ministrul apărării din Franța are programate mai multe întâlniri, fiind primit de președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, la 15.00, și premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria, la 16.30. 

De asemenea, șeful francez al Apărării va avea o întrevedere și cu omologul român, Angel Tîlvăr, la sediul MApN, începând cu ora 17.30, urmată de declarații de presă comune.

De asemenea, potrivit sursei citate, agenda delegației franceze cuprinde, în cursul dimineții (începând cu ora 8.30), o vizită în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov,

Ministrul francez va avea și o ceremonie de depuneri de coroane de flori (începând cu ora 14.00) la Monumentul Eroilor Francezi, situat în Parcul Cișmigiu din București.

Grupul de luptă NATO sub conducere franceză 

Sursa citată a amintit că grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit, „începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră”, iar „la propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul național integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României”. 

Două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat în urmă cu o săptămână în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din judeţul Arad.

Convoaiele sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu

.Operaţia logistică de dislocare a tehnicii din baza Mourmelon-le-Grande din Franţa către Cincu, pe roţi, pe o distanţă de mai mult de 2.000 de kilometri, a debutat pe 18 octombrie şi poartă numele de Operaţia „Balaur”, inspirat după personajul mitologic din legendele româneşti, a transmis atunci MApN.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite