Ministrul de Externe despre negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina: Personal, nu am foarte multe aşteptări. O să vedem care este rezultatul acestor discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO Facebook
Bogdan Aurescu FOTO Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a arătat neîncrezător, într-o intervenţie la Digi24, cu privire la negocierile de pace dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, aflate în desfăşurare, argumentând că „dialogul diplomatic nu poate fi purtat sub presiunea agresiunii militare care se desfăşoară”. Ministrul a punctat însă că discuţiile pot avea în vedere încetarea focului.

„Noi urmărim cu foarte multă atenţie rezultatele discuţiilor de astăzi. Eu cred cu tărie că dialogul diplomatic nu poate fi purtat sub ameninţarea folosirii forţei şi sub presiunea agresiunii militare care se desfăşoară”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24. 

Ministrul a punctat că discuţiile care au loc „nu pot să dea un rezultat corespunzător” pe termen mediu şi lung, fiind în desfăşurare sub presiunea utilizării armelor. 

„Sigur că pot să aibă în vedere aspecte punctuale, pot să se refere la încetarea focului, pot să se refere la chestiuni care ţin de managementul ostilităţilor, să spunem, dar pe termen mediu şi lung nu pot să dea un rezultat corespunzător pentru că se desfăşoară sub această presiune pe care o exercită Federaţia Rusă prin utilizarea armelor, inclusiv în timpul desfăşurării acestor negocieri. O să vedem care este rezultatul acestor discuţii, dar, personal, nu am foarte multe aşteptări, aşa cum şi partea ucraineană a spus-o înainte de desfăşurarea acestor discuţii”, a mai completat ministrul. 

Citeşte întreaga ştire: Bogdan Aurescu, despre negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina: „Nu am foarte multe aşteptări”

Negocierile între Ucraina şi Rusia au început luni, după prânz, la frontiera belarusă, în oraşul Gomel. La discuţii participă delegaţiile celor două  ţări, fără prezenţa celor doi şefi de stat, Zelenski şi Putin.

Delegaţia rusă este reprezentată de ambasadorul Rusiei în Belarus Boris Grîzlov, deputatul Leonid Slutski, viceministrul de externe Andrei Rudenko şi viceministrul apărării, Aleksandr Fomin. Delegaţia este condusă de Vladimir Medinski.

La rândul său,  delegaţia ucraineană include, printre alţii, pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, consilierul şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, şi ministrul adjunct al Afacerilor Externe ale Ucrainei, Mikola Tociţki.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite