Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis pentru tinerii magistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat astăzi la Cotroceni pe absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii pentru a ciocni o cupă de şamapanie. Iohannis le-a reamintit tinerilor magistraţi că nimeni nu este mai presus de lege.

Mesajul preşedintelui Kalus Iohannis către absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii.

Este pentru mine un motiv de bucurie ca la început de mandat să am în faţa mea o nouă generaţie de magistraţi. Semnarea decretelor de numire a dumneavoastră în funcţia de judecător şi, respectiv, de procuror, reprezintă un început de drum şi are o însemnătate aparte. Oficial, prin actul de numire, aţi intrat într-unul dintre cele mai importante sisteme, cel judiciar, care este fundamental pentru existenţa statului de drept. Un sistem care a făcut progrese importante în ultimii ani, la a cărui consolidare magistraţii au contribuit în mod substanţial.

Garantarea independenţei justiţiei şi statului de drept, precum şi sprijinirea luptei anticorupţie sunt priorităţi ale mandatului meu, pe care le voi reafirma cu fiecare ocazie. Înaintea mea au vorbit persoane cu experienţă în profesia de magistrat, care pot constitui repere profesionale pentru oricine dintre dumneavoastră. Prestigiul funcţiei de magistrat şi responsabilitatea cu care aceasta este încărcată sunt subiecte mereu actuale.
Nu este rolul meu să dau sfaturi şi nici nu cred că de acest lucru este nevoie. Cred, însă, că fiecare dintre noi, indiferent ce putere în stat reprezentăm, trebuie să avem mereu în minte ce se aşteaptă de la noi.

Daţi-mi voie, aşadar, să exprim unele aşteptări pe care nu doar eu le am, ci cred că cei mai mulţi dintre români le au. Aşteptări care descriu, de fapt, câteva repere ale activităţii în justiţie. În primul rând independenta justiţiei, care este esenţială. Dumneavoastră veţi fi chemaţi să realizaţi concret acest principiu în întreaga activitate şi în conduita extraprofesională. Un alt reper fundamental este descris de formula „nimeni nu este mai presus de lege”. Independenţa poate fi golită de conţinut, dacă legea nu este aplicată egal tuturor, indiferent de poziţie, funcţie, avere sau statut social. În al treilea rând, responsabilitatea magistratului este un corolar al activităţii sale şi trebuie să devină un principiu de conduită şi un mod de viaţă.

În fine, îmi doresc să nu uitaţi niciodată că justitia este, ca şi noi toţi, în slujba cetăţeanului. În paralel cu principiile independenţei, echidistanţei şi responsabilităţii, să nu uitaţi că în faţa dumneavoastră se află oameni. Şi întotdeauna când lucraţi cu oameni, este nevoie de respect şi deferenţă. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor în administrarea justiţiei, în limitele şi rigorile legilor, rămâne o coordonată esenţială a activităţii dumneavoastră.

Prin numirea ca magistraţi aţi fost investiţi cu prerogativele uneia dintre cele trei puteri în stat. Vă îndemn să o exercitaţi cu devoţiune, profesionalism, echidistanţă si decenţă. Vă doresc mult succes în cariera profesională şi în viaţă!
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite