Cum explică liderii Coaliției conflictele PNL-PSD de la nivel local: conducem două partide foarte orgolioase

0
Publicat:

Liderii Coaliției de guvernare justifică neînțelegerile dintre PSD și PNL, existente la nivelul mai multor județe, drept o consecință a faptului că cele două formațiuni sunt orgolioase.

Marcel Ciolacu, despre coaliția PSD- PNL în Olt
Marcel Ciolacu, despre coaliția PSD- PNL în Olt

România are nevoie de stabilitate politică şi atât eu cât şi domnul preşedinte Ciucă conducem două partide foarte orgolioase, de fel şi cu un istoric în ceea ce priveşte orgoliul. Eu şi cu domnul preşedinte, amândoi am găsit capacitatea de a depăşi orgoliile şi sunt ferm convins că puterea bunului exemplu încet-încet va fi urmată şi de către colegii noştri”, a precizat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Acesta a fost întrebat despre situaţia de la Olt, după ce deputatul Gigel Ştirbu, lider interimar al PNL Olt, a criticat politica prin care PSD Olt a atras în ultima perioadă mai mulți aleși locali și județeni din PNL.

Faptul că PSD și PNL formează o coaliție la nivel național nu trebuie să-i împiedice pe membrii PNL să facă opoziție în teritoriu”, a spus Știrbu.

Premierul Ciolacu a afirmat că „domnul Ştirbu poate să răspundă cel mai bine.”

Referitor la această situație, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că cele două partide trebuie să își continue responsabilitatea guvernării.

Dincolo de aceste aspecte care au loc la nivelul filialelor în fiecare judeţ, trebuie să spunem că este absolut nevoie ca cele două partide să-şi continue responsabilitatea guvernării pentru că este cel mai important lucru, nu doar pentru închiderea anului 2023 ci şi pentru proiecţia anului 2024, cu toate aspectele de complexitate generate de alegeri nu doar în România ci şi în Europa şi la nivelul lumii”, a transmis Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a participat alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la vizita de lucru la obiectivul de investiţii rutiere Drum Expres Craiova-Piteşti, tronsonul 3 Valea Mare-Coloneşti.

Scandalul din Olt

Scandalurile dintre PSD și PNL în Olt au început  în august, odată cu schimbarea prefectului PNL Florin Homorean, făcută fără ca președintele de la acel moment al filialei, senatorul Liviu Voiculescu, să fi fost consultat. Florin Homorean, care a renunțat la postul de la Garda de Mediu pe care îl ocupa înainte de a fi numit prefect (pentru a putea ocupa funcția de secretar general al PNL Olt), ocupă în prezent funcția de administrator public în cadrul Primăriei orașului Drăgănești, condusă de un primar PNL. 

Ulterior, PSD Olt a anunțat în luna noiembrie că a cooptat în echipă doi primari, cinci consilieri județeni, pe fostul prefect, dar și mai mulți membri ai echipei PNL Olt. Cinci din cei 11 consilieri județeni și doi din cei 12 primari pe care îi mai are PNL Olt s-au „transferat” la social-democrați. PSD Olt controlează acum aproximativ 100 din cele 112 localități.

Liderul interimar al PNL Olt, fostul ministru al Culturii Gigel Știrbu, a criticat dur recentele plecări din organizația județeană.
„Vă aduc aminte că prin 2008, 2009, 2010, 2011, cele două partide de dreapta (n. red. - Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal) aveau 50 de primari în județul ăsta, dintre care șase primari de orașe, din cele opt. PSD-ul avea Caracalul și Piatra-Olt, iar celelalte partide aveau celelalte șase orașe. Oamenii din Olt nu sunt cetățeni de mâna a doua sau alegători de stânga. Nu. PSD-ul a profitat de slăbiciunile umane. Pe lângă asta  a venit ordonanța 55, când au luat o mulțime de primari. Au luat într-o săptămână 14. A venit Dragnea personal la unii acasă. Unii erau aici și plângeau. Nu știu dacă ați făcut o socoteală să vedeți câți din actualii primari ai Oltului au fost primari de dreapta: 60 de primari (n.red.- dintr-un total de 112). De aceea, PSD-ul în momentul ăsta e o ghenă, în care se adună toate aceste... Nu vreau să jignesc pe nimeni. E o ghenă. Ei bagă acolo. Nu contează ce a făcut omul ăla, nu contează ce culoare politică, nu contează ce crez, nu contează”, a  spus Știrbu.  

Plecări în masă de la PNL

În județe, situația este destul de dificilă pentru PNL. Luna trecută, zece primari din Mehedinți au anunțat că pleacă de la PNL la PSD, adica jumătate dintre edilii liberali din județ. 

La Teleorman, primarul din Drăgănești Vlașca, o importantă comună din Teleorman pentru PNL, a trecut la PSD, alături de alți patru edili.

Toți edilii care anunță că se alătură altui partid nu-și dau demisia ei, de bunăvoie, din partid, ci așteaptă să fie dați afară sau coabitează până la alegeri. În caz contrar, și-ar pierde mandatul la primărie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite