Ludovic Orban: PNL somează PSD să-i retragă sprijinul politic lui Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Ludovic Orban. FOTO Eduard Enea
Deputatul Ludovic Orban. FOTO Eduard Enea

PNL somează PSD să îi retragă sprijinul politic lui Gabriel Oprea pentru a fi demis din funcţia de ministru de Interne, a declarat, joi, prim-vicepreşedintele formaţiunii Ludovic Orban, arătând că liberalii atrag atenţia asupra „tergiversării anchetei“ în cazul lui Oprea.

Orban a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că PSD şi coaliţia de guvernare „au făcut zid“ în jurul lui Oprea, împiedicând orice demers parlamentar privind utilizarea de către acesta a "însemnelor de putere" (coloana oficială), potrivit Mediafax.

„Atragem atenţia asupra tergiversării anchetei în cazul lui Gabriel Oprea, a riscului muşamalizării faptelor ministrului de Interne. PSD şi coaliţia au făcut zid în jurul lui Gabriel Oprea până astăzi, împiedicând orice demers parlamentar privind utilizarea de către Oprea a acestor însemne de putere“, a afirmat Orban.

El a mai spus că se folosesc tertipuri şi în ceea ce priveşte propunerea privind înfiinţarea comisiei de anchetă în cazul utilizării coloanelor oficiale de către demnitari, susţinând că, atât timp cât este ministru de Interne, Oprea poate obstrucţiona ancheta, prin distrugere de probe şi influenţarea martorilor.

„Cred că în ceea ce priveşte ancheta penală în cazul lui Oprea sunt întrunite elementele infracţiunii de abuz în serviciu, iar sediul materiei nu este la Parchetul de pe lângă ICCJ, ci la DNA. Sunt convins că atât timp cât domnul Gabriel Oprea rămâne ministru de Interne ancheta va fi obstrucţionată pentru că în calitate de ministru poate să distrugă probe, poate să influenţeze martori fiind şeful celor care trebuie să furnizeze informaţii şi care trebuie să dea declaraţii. De asemenea, poate să fabrice documente în favoarea sa“, a mai spus Orban.

Liderul PNL a adăugat că liberalii somează PSD să-i retragă sprijinul politic lui Gabriel Oprea pentru ca acesta să fie demis.

„Somăm PSD să-i retragă sprijinul politic lui Gabriel Oprea astfel încât să fie iniţiat demersul de suspendare sau de demitere din funcţie a lui Gabriel Oprea. Altfel, ancheta nu se poate desfăşura în condiţii de legalitate şi cu şanse de a se afla adevărul. Solicităm PSD ca începând de săptămâna viitoare să nu mai obstrucţioneze demersurile noastre parlamentare“, a spus Orban.

Liderul liberal a mai susţinut Oprea a folosit coloana oficială însoţită de poliţie când se deplasa de la restaurant spre casă şi s-a întrebat care era urgenţa deplasării, astfel încât să fie justificată folosirea echipajului de poliţie.

„În deplasarea de la un restaurant spre casă, Gabriel Oprea a folosit coloana oficială însoţită de poliţie. Ce este aşa de complicat să vezi că se constituie elementele pentru abuz în serviciu? Gabriel Oprea a minţit că a fost la SRI, dar a recunoscut că mergea spre casă. Care era urgenţa (...) Despre acest personaj văd că nu există un interes real pentru a da la o parte toate petele, găurile negre care există în cariera mai mult decât decât stranie a lui Gabriel Oprea. L-am văzut în posturi care mai de care mai ciudate de bodyguard şi paharnic al conducătorilor minerilor, Miron Cozma, niciodată nu s-a aflat ce căuta acolo, l-am văzut în postura de dirijor al fluierătorilor PSD-işti ai lui Adrian Năstase, l-am văzut în postura de fabricant de colonei politici şi mediatici, care nu a fost elucidată. Declaraţia lui de avere te duce cu gândul că parcă în viaţa lui i-a apărut peste noapte o avere ca şi cum ar fi întâlnit peştişorul de aur. Nici până azi ANI nu a clarificat aceste lucruri. Întreaga carieră universitară este o sfidare la adresa mediului universitar în care a promovat cum se promova în anii '50 cu toţi intelectualii făcuţi pe puncte. Cariera militară este o sfidare la adresa a ceea ce înseamnă armata şi haina militară. Gabriel Oprea este o ruşine pentru haina militară. Nici până astăzi nu s-a elucidat cum şi-a luat gradele, pe ce merite, dacă s-a respectat legea, nimeni nu vrea să elucideze aceste lucruri. Oprea trebuie să plece, cramponarea de putere nu face altceva decât să valideze faptul că această coaliţia majoritară obstrucţionează justiţia, utilizează abuziv toate instrumentele de putere. Întreaga carieră a lui Gabriel Oprea înseamnă impostură, trădare, un comportament nedemocratic“, a mai arătat Gabriel Orban.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a aprobat miercuri solicitarea PNL privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul ministrului de interne Gabriel Oprea, invocând motive procedurale. Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au decis să trimită o adresă Ministerului Justiţiei pentru a vedea dacă există o anchetă în curs pe tema coloanelor oficiale, pe motiv că o anchetă parlamentară s-ar suprapune peste cea a autorităţilor judiciare. De asemenea, conducerea Camerei Deputaţilor a cerut comisiei juridice să verifice dacă solicitarea PNL este valabilă, în condiţiile în care aceasta este susţinută şi de deputaţii din grupul PND.

Totodată, au fost respinse cererile PNL de audiere a ministrului în Comisia pentru abuzuri a Camerei Deputaţilor şi în Comisia de apărare din Senat.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a fost audiat miercuri la Parchetul Tribunalului Bucureşti în dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină, vicepremierul precizând că s-a prezentat în calitate de martor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite