Ligia Deca, noul ministru al Educației. Ciucă urmează să înainteze propunerea lui Iohannis

0
0

Ligia Deca, în prezent consilier prezidențial, a fost votat de Biroul Politic Național al PNL pentru funcția de ministru al Educației, după ce Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia, potrivit informațiilor „Adevărul”

Ligia Deca este de mai mulți ani consilieră a lui Iohannis FOTO Presidency
Ligia Deca este de mai mulți ani consilieră a lui Iohannis FOTO Presidency

UPDATE Premierul Nicolae CIucă a anunțat, într-o conferință de presă, că Ligia Deca e propusă la Educație. De asemenea, șeful Guvernului i-a mulțumit lui Sorin Cîmpeanu pentru activitatea la minister, considerând că acesta „s-a sacrificat” pentru ca România educată să meargă mai departe.

Liberalii au fost de acord cu propunerea lui Nicolae Ciucă, Ligia Deca. Aceasta a și venit la ședința PNL înainte de votul privind propunerea ei ca ministru al Educației. Deca l-a lăudat pe Sorin Cîmpeanu pentru munca depusă la Ministerul Educației. Mai mut, consiliera lui Iohannis a promis că se va înscrie în PNL, potrivit unor surse participante. La vot, cu excepția a doi oameni, toți au votat-o pentru a prelua portofoliul Educației. Cei care nu s-au obținut au fost Florin Cîțu și Florin Roman.

Ligia Deca le-a transmis liberalilor că va continua proiectul „România educată”. De altfel, Deca a și lucrat la acest program.

PNL a ajuns să aibă în funcții ministeriale doar cinci miniștri cu carnet de partid, adică Lucian Bode, Virgil Popescu, Cătălin Predoiu, Sebastian Burduja și Daniel Cadariu. Pe de altă parte, liberalii au trei tehnocrați, în afară de Ligia Deca fiind Marcel Boloș și Bogdan Aurescu.

Potrivit prezentării sale de pe site-ul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca (născută în 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.

Demisia lui Cîmpeanu

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu a transmis că demisia din fruntea ministerului „a venit din dorința de a elimina presiunea nedreaptă și ilogică asupra reformei în educație, fiind evidentă deturnarea discuțiilor din spațiul public spre alte zone total străine interesului a sute de mii de profesori și a milioane de copii și tineri”.

Sorin Cîmpeanu a mai explicat că „este o demisie care a venit din dorința de a nu periclita reforma educației și parcursul noilor legi ale educației”, afirmând, totodată, că a fost în „repetate rânduri ținta unor atacuri injuste și nefondate”, deși a dat de fiecare dată explicații și a demontat acuzațiile care i s-au adus. 

Am inițiat reforma sistemului de învățământ, pregătind implementarea „României Educate” și am făcut pași importanți pentru o finanțare mai bună a sistemului de învățământ și pentru accesul egal al tuturor copiilor la educație. Acestea sunt lucruri care vor rămâne”, a mai transmis ministrul. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite