Liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, despre factorii care ar asigura prezenţa partidului său la guvernare şi după alegeri

0
Publicat:

După ce la începutul lunii iulie declara că „Parlamentul va arăta oarecum la fel după alegeri”, liberalul Alexandru Muraru, preşedinte PNL Iaşi, a ajuns la concluzia că prezenţa partidului său la guvernare depinde de doi factori importanţi.

Ce calcule face liberalul Alexandru Muraru privind alegerile parlamentare. Foto arhivă
Ce calcule face liberalul Alexandru Muraru privind alegerile parlamentare. Foto arhivă

Alexandru Muraru a declarat pentru News.ro că PNL ar trebui să obţină un procent de de 22-25 la sută la alegerile parlamentare şi candidatul partidului pentru prezidenţiale să ajungă neapărat în turul doi, pentru a putea rămâne la guvernare încă patru ani.

În ciuda faptului că PNL se află într-o poziţie bună, fiind de cinci ani la cârma guvernului, ceea ce reprezintă o premieră în ultimii 34 de ani, membrii partidului trebuie să înţeleagă faptul că un rezultat slab la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din acest an ar putea trimite PNL în opoziţie.

 „Este o situaţie bună în care se află PNL. În ultimii cinci ani am fost neîntrerupt prezenţi la guvernare în diverse formule de coaliţie. Este prima dată când se întâmplă acest lucru în 34 de ani. Dar nu este un lucru care nu s-ar putea întrerupe. Primarii noştri, colegii din PNL şi activul de partid trebuie să înţeleagă că prezenţa la guvernare este condiţionată de câteva lucruri. Trebuie să obţinem un scor de 22-25 la sută la parlamentare, iar în al doilea rând să avem un candidat în turul doi la prezidenţiale, pentru că parlamentarele vor fi între cele două tururi de la prezidenţiale”, a spus Alexandru Muraru.

El afirmă că partidele care vor avea candidaţi în turul doi la prezidenţiale primesc un bonus la scrutinul parlamentar şi că „cele 2,5 milioane de voturi obţinute de PNL la alegerile din iunie garantează teoretic prezenţa candidatului liberal în turul doi”, deşi „avem o tradiţie în România ca pe dreapta să existe mai mulţi candidaţi pe dreapta decât pe stânga care să rupă din voturi”.

 În ceea ce priveşte contracandidatul pe care Niclae Ciucă îl va întâlni în turul doi, Alexandru Muraru crede că acesta va fi George Simion.

Vă reamintim că la începutul lunii iulie, acelaşi Alexandru Muraru afirma că „există relativ puține șanse să existe o formulă de guvernare după decembrie 2024 alta decât aceeași – PSD-PNL”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite