Kelemen Hunor acuză că o cruce din cimitirul de la Valea Uzului este simbol legionar şi îi cere lui Dăncilă să retragă avizul de monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat marţi că s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă şi i-a cerut retragerea de către ministrul Culturii a avizului dat pentru „valoarea artistică” a crucii de piatră instalată în cimitirul Valea Uzului. Hunor acuză că aceasta ar fi simbol „legionar”.

„Săptămâna trecută domnul ministru Breaz a dat un aviz pentru valoarea artistică a crucii. Eu i-am spus doamnei Dăncilă că vom sesiza Institutul Ellie Wiesel, pentru că aceea este o cruce legionară”, a declarat Kelemen Hunor la Digi24.

Liderul UDMR a precizat că avizul trebuie retras de urgenţă şi a adăugat că premierul Viorica Dăncilă i-a dat asigurări că va analiza situaţia.

Întrevederea dintre premier şi liderul UDMR a avut loc la cererea acestuia din urmă. Hunor a precizat că a mai discutat cu Dăncilă şi despre situaţia Codului administrativ, act normativ vehement criticat de Opoziţie şi adoptat recent de Parlament prin Ordonanţă de Urgenţă. Şeful maghiarilor a subliniat că versiunea adoptată nu este aceeaşi cu cea votată în Parlament, principala sa nemulţumire referindu-se la folosirea limbii maghiare în administraţia locală din zonele cu populaţie aparţinând minortităţii maghiare. Conform noului Cod Administrativ, după recensamântul din 2021, dacă populaţia maghiară scade sub 20%, pierde acest drept.

cruce de piatra de la cimitirul valea uzului foto digi24

FOTO Digi24.ro

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite