Iohannis, mesaj la Transforming Education Summit: Educația e cea mai benefică investiție pe care o putem face

0
Publicat:

Președintele României a transmis un mesaj în cadrul Transforming Education Summit, organizat la New York, în marja a Adunării Generale a ONU subliniind rolul central al educației în viziunea și politicile promovate.

Președintele Klaus Iohannis va participa la lucrările ONU FOTO Presidency
Președintele Klaus Iohannis va participa la lucrările ONU FOTO Presidency

Pe măsură ce impactul pandemiei de COVID-19 se atenuează, lăsând loc unor noi și dificile provocări globale, trebuie să decidem asupra politicilor care sunt necesare pentru a vindeca lumea. Eforturile noastre din aceste zile ar trebui să deschidă calea pentru o guvernanță mai bună, la nivel global”, precizează șeful statului, în mesajul transmis în cadrul Transforming Education Summit.

Construirea unui viitor sustenabil este o componentă-cheie în acest demers. Reușita depinde, firește, într-o mare măsură, de asigurarea unei educații incluzive de calitate. Trebuie să ne pregătim cetățenii pentru provocările generate de schimbările economice, de schimbările climatice și de noile realități sociale, protejând, în același timp, drepturile fundamentale și participarea activă ale cetățenilor”, a completat Klaus Iohannis.

Președintele a amintit de proiectul său, „Românua Educată”. „De aceea, mă bucur că acest Summit se concentrează pe tema educației, pe toate componentele sale. România se angajează să își adapteze sistemul de învățământ la nevoile actuale și emergente. De altfel, suntem în etapa de implementare a unui demers substanțial de reformă, bazat pe rezultatele unei ample consultări intitulate „România Educată”. Peste 10.000 de cetățeni au fost implicați activ, această consultare devenind cel mai incluziv proces de creionare a politicilor din domeniu și generând viziunea pentru educația românească la orizontul anului 2030”, a mai punctat Iohannis.

Autonomie pentru profesori

„În cadrul acestui Summit, România a evidențiat tema procesului de predare și a carierei didactice. Profesorii sunt inima educației. Ca parte a reformelor recente, România s-a angajat să le asigure profesorilor din societatea noastră o pregătire inițială și continuă adecvată, salarii motivante și un statut profesional înalt. De asemenea, facem eforturi să oferim profesorilor o mai mare autonomie în organizarea activităților școlare. Participarea profesorilor la procesul decizional este esențială pentru implicarea lor în transformarea sistemelor noastre educaționale”, a mai precizat Iohannis.

În ultimul an, am inițiat în România un proces de reflecție asupra educației privind schimbările climatice și dezvoltarea durabilă. Acesta s-a transformat într-o viziune strategică concretă, integrând în procesul educațional filosofia Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În această privință, tânăra generație este un aliat puternic! Rolul profesorilor rămâne însă esențial pentru a ne asigura că toți copiii dobândesc competențele necesare pentru a proteja resursele și frumusețea planetei noastre”, a transmis șeful statului.

Nu în ultimul rând, Iohannis a vorbit despre investiția în educație. „Transformarea educației presupune atingerea provocărilor globale actuale, aflate în creștere exponențială, cu toate resursele pe care le are educația, pentru a încuraja progresul, pacea și prosperitatea! Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne asigurăm că prioritizăm educația în politicile noastre, inclusiv în domeniul sensibil al finanțării publice. Nicio reformă nu poate fi înfăptuită fără a investi în tineri, în profesorii lor și, astfel, în viitorul nostru. Este cea mai benefică investiție pe care noi toți o putem face!”, a conchis șeful statului.

Intervenția lui Klaus Iohannis de la ONU va avea loc pe 21 septembrie, în jur de 22.45, ora României. Anterior se întâlnește cu Grupul Băncii Mondiale și participă la Summitul Global Food Security. Pe 22 participă la recepția oferită de Joe Biden și Jill Biden pentru șefii de stat, organizată la American Museum of National History din New York.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite