Iohannis: Felicitări lui Alexander Stubb pentru victoria din cadrul alegerilor prezidențiale din Finlanda

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru a-l felicita pe Alexander Stubb, câștigătorul alegerilor prezidențiale din Finlanda. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Felicitări lui Alexander Stubb pentru victoria din cadrul alegerilor prezidențiale din Finlanda! Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună și să dezvoltăm parteneriatul european strâns dintre România și Finlanda. Vom continua să ne apărăm valorile euroatlantice”, a transmis președintele Klaus Iohannis, potrivit unui mesaj al Administrației Prezidențiale pe Facebook.

Fostul premier conservator Alexander Stubb a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din Finlanda, învingându-l pe fostul ministru de externe Pekka Haavisto, într-un scrutin marcat de tensiunile cu Rusia, după recenta aderare a ţării nordice la NATO.

Alexander Stubb a obţinut 51,7% din voturi în al doilea tur al alegerilor, după numărarea a 98,3% dintre buletine. Au ieşit la vot 70,7% din cei circa 4,3 milioane de alegători din Finlanda. Stubb s-a clasat pe primul loc şi în primul tur de scrutin, desfăşurat la 28 ianuarie.

Cu puteri limitate în comparaţie cu cele ale prim-ministrului, şeful statului, ales pentru un mandat de şase ani, conduce politica externă a ţării în strânsă cooperare cu guvernul. De asemenea, el este comandantul suprem al forţelor armate. Acest rol important a căpătat o semnificaţie şi mai mare în lumina evoluţiilor geopolitice din Europa şi a intrării în NATO a Finlandei, care are 1.340 de kilometri de frontieră comună cu Rusia.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite