Iohannis, discuţie cu Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, despre impactul economic la nivelul UE cauzat de războiul din Ucraina

0
0
Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială
Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu Comisarul european Paolo Gentiloni, despre situaţia generată de situaţia din Ucraina, inclusiv din perspectiva impactului economic la nivelul UE şi statelor membre, cât şi provocărilor generate de gestionarea fluxurilor de refugiaţi . Cei doi lideri europeni au discutat şi despre situaţia preţurilor la energie şi stadiul implementării PNRR.

„Preşedintele României a evidenţiat impactul major al crizei de securitate din Ucraina asupra întregii regiuni, subliniind, în context, necesitatea intensificării eforturilor comune, la nivel european, pentru a acorda în continuare sprijin Ucrainei şi poporului ucrainean. Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile întreprinse de România până în prezent în materie de asistenţă umanitară directă pentru Ucraina şi modul de gestionare şi sprijin a fluxurilor de refugiaţi care ajung în ţara noastră. Totodată, Preşedintele României a apreciat buna colaborare cu Comisia Europeană şi a solicitat flexibilitate în ceea ce priveşte resursele financiare neutilizate aferente perioadei 2014-2020, astfel încât să fie folosite pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor”, arată un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

În ceea ce priveşte tema energetică, „cu prilejul celei mai recente reuniuni a Consiliului European, Preşedintele României a reamintit decizia statelor membre de a reduce dependenţa de Federaţia Rusă, subliniind însă că este nevoie de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii şi a interconectărilor la nivelul statelor membre, care să permită aprovizionarea din alte surse. Cu privire la situaţia preţurilor ridicate la energie, care rămân o preocupare majoră pentru perioada următoare, inclusiv din perspectiva impactului asupra inflaţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că aşteaptă propunerile Comisiei Europene privind soluţiile menite a limita consecinţele creşterii preţului la gaz asupra preţurilor la  electricitate„. 

Potrivit sursei citate, „preşedintele Klaus Iohannis a insistat, de asemenea, pentru sprijinul Comisiei Europene în identificarea şi prezentarea unui pachet cuprinzător de asistenţă pentru Republica Moldova, vizând atât sprijin umanitar şi financiar, cât şi pentru gestionarea frontierelor sau în domeniul energetic”.

De asemenea, „preşedintele României a făcut referire şi la stadiul implementării de către România a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a explicat decizia României privind creşterea cheltuielilor militare, solicitând flexibilitate în abordarea regulilor bugetare”. 

„Comisarul european responsabil pentru Economie, Paolo Gentiloni, a transmis aprecierea sa privind modul în care România a gestionat situaţia actuală, atât în ceea ce priveşte ajutorul oferit Ucrainei şi Republicii Moldova, cât şi cel privind situaţia refugiaţilor” şi „a exprimat deschiderea Comisiei Europene de a lucra cu autorităţile române pentru a sprijini, inclusiv în plan financiar, eforturile naţionale generate de actuala situaţie şi pentru a identifica noi resurse disponibile”, mai arată sursa citată. 

De asemenea, comisarul european Paolo Gentiloni a subliniat importanţa implementării de către autorităţile române a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă ca sursă de creştere economică” şi „a precizat că Uniunea Europeană trebuie să investească în sectorul energetic şi în apărarea comună, în strânsă conexiune cu NATO, ca modalităţi de a răspunde provocările actuale şi de a asigura autonomia Uniunii”. 

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite