Întrevedere între Iohannis și șeful OCDE. Aderarea la Organizație, o „prioritate strategică”

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis, a avut, miercuri, o întrunire cu Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, în cadrul căreia au discutat despre stadiul și perspectivele procesului de aderare a țării noastre la OCDE.

Președintele Klaus Iohannis, alături de Secretarul General al OCDE Mathias Cormann Foto: presidency
Președintele Klaus Iohannis, alături de Secretarul General al OCDE Mathias Cormann Foto: presidency

Potrivit Administrației Prezidențiale, întrevederea de la Palatul Cotroceni, a avut loc cu prilejul vizitei pe care Secretarul General al OCDE a efectuat-o la București, în contextul lansării ediției 2024 a Studiului Economic OCDE pentru România.

„Președintele Klaus Iohannis a salutat lansarea celui de-al doilea Studiu Economic al României și a apreciat contribuția semnificativă pe care analiza OCDE o are din perspectiva nevoilor de reformă și a obiectivelor țării noastre privind o creștere economică sustenabilă”, conform sursei citate.

Președintele României și Secretarul General OCDE „au discutat stadiul și perspectivele procesului de aderare a țării noastre la OCDE, concluziile Studiului Economic, precum și evoluțiile regionale și internaționale relevante pentru dinamica economică actuală”, conform Administrației Prezidențiale.

Iar în contextul prezentării principalelor concluzii ale Studiului Economic, „au fost abordate prioritățile și principalele provocări actuale în legătură cu asigurarea stabilității macroeconomice, consolidarea fiscal-bugetară și crearea unui climat favorabil investițiilor și creșterii economice în România”.

Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul politic larg față de obiectivul aderării, evidențiind că obținerea statutului de membru OCDE constituie o prioritate strategică pentru țara noastră.

Președintele României a mulțumit Secretarului General pentru sprijinul acordat candidaturii țării noastre și pentru contribuția relației de durată dintre România și OCDE „la eforturile naționale de reformă într-un spectru larg de domenii” și a reiterat angajamentul autorităților de a continua „într-un ritm susținut” procesul de aliniere la standardele și bunele practici ale OCDE.

Totodată, președintele a salutat „implicarea activă” a Organizației în eforturile de susținere și reconstrucție a Ucrainei și a reiterat poziția țării noastre cu privire la războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, atât din perspectiva de stat vecin, cât și cea de stat membru al Uniunii Europene, subliniind faptul că țara „va continua sprijinul multidimensional pentru Kiev, atât timp cât va fi nevoie”.

România, printre cele mai active state candidate la OCDE 

La rândul său, Secretarul General Mathias Cormann a felicitat România pentru progresele îndeplinite până în prezent pe calea aderării la OCDE, arătând că „țara noastră se numără printre cele mai active state candidate”.

Secretarul General OCDE a apreciat că rezultatele obținute până în prezent de România indică o tendință evidentă de accelerare a procesului de aderare, menținerea ritmului actual generând așteptări optimiste cu privire la încheierea acestuia cel mai târziu în prima jumătate a anului 2026. De asemenea, Secretarul General Mathias Cormann a exprimat deschiderea deplină a Organizației de a sprijini partea română în continuarea eforturilor de aliniere la normele OCDE, în vederea finalizării cu succes a procesului de aderare”, potrivit sursei citate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite