INFOGRAFIE Adevărul despre România: 80% din români cred că locul nostru e în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte mulţi români cred că ţara noastră ar trebui să intre în Schengen
Foarte mulţi români cred că ţara noastră ar trebui să intre în Schengen

Cercetarea efectuată de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ relevă niveluri foarte ridicate de simpatie pentru ţările occidentale.

 Marea majoritate a românilor (79,2%) cred că România ar trebui inclusă în spaţiul Schengen. 10,9% sunt de părere că România n-ar trebui să intre în Schengen, iar 9,9% au spus că nu ştiu sau n-au dorit să răspundă la această întrebare, potrivit sondajului „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013, pe un eşantion reprezentativ de 1.082 de personae, cu o eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. În acest context, INSCOP crede că orice mesaj politic pe tema Schengen va trebui să pornească atât de la percepţia înalt pozitivă a aşteptatei admiteri a ţării noastre în clubul statelor Schengen, cât şi de la credinţa populaţiei că România trebuie acceptată în spaţiul Schegen.

DISCURSUL EUROSCEPTIC, FĂRĂ EFECT
Cercetarea surprinde niveluri foarte ridicate de simpatie (peste 70%) pentru ţările occidentale, într-o corelaţie pozitivă cu procentul foarte mare al celor care cred că România ar trebui să fie inclusă în spaţiul Schengen (aproape 80%). Cei doi indicatori confirmă faptul că orientarea strategică dominantă a populaţiei înspre spaţiul european occidental nu este afectată de amplificarea din ultima perioadă a discursului eurosceptic, este de părere INSCOP.

Numărul redus al celor care sunt de părere că România nu ar trebui inclusă în spaţiul Schengen sau nu ştiu ce să răspundă la această întrebare indică atât partizani ai curentului eurosceptic, cât şi pe cei care cred că România nu îndeplineşte criteriile de aderare, consideră INSCOP. Potrivit datelor colectate, cu cât creşte nivelul de educaţie, cu atât este mai probabil ca oamenii să fie favorabili intrării în spaţiul Schengen.

CREŞTERE UŞOARĂ A SIMPATIEI FAŢĂ DE UNGARIA
În ceea ce priveşte cota de simpatie de care se bucură Marea Britanie în ochii românilor, este interesant de observat că rămâne la un nivel foarte ridicat, în pofida campaniei mediatice negative din Regat la adresa românilor.

Dintre ţările vecine sau din proximitatea geografică, Republica Moldova este cea mai simpatizată de către români (55%), pe fondul identităţii istorice, etnice şi lingvistice. Moldova este cam la jumătatea clasamentului, ceea ce se integrează în tendinţa generală a populaţiei de a avea sentimente pozitive în primul rând pentru ţările occidentale dezvoltate, care sunt un reper de bunăstare economică, nivel de trai ridicat şi civilizaţie democratică.

Topul „sentimentelor mai degrabă negative“ este format din acelaşi grup de ţări (Ungaria, Rusia, Ucraina), cu mici variaţii procentuale comparativ cu luna trecută, dar a crescut uşor procentul celor care văd favorabil Ungaria. Datele au fost culese după ce se depăşise perioada de inflamare mediatică a cazului „steagul secuiesc“, care consemnase un minim istoric în percepţia publică reciprocă româno-maghiară din anii 2000 încoace, potrivit INSCOP.

Acest sondaj a inclus şi câteva noi ţări, Grecia şi Turcia, pe care românii le evaluează pozitiv, 49% pentru Grecia şi 47% pentru Turcia. Această simpatie poate fi pusă în legătură şi cu faptul că Grecia şi Turcia se numără printre destinaţiile turistice predilecte ale românilor, crede INSCOP.

sondaj
PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite