Guvernul îi acordă sprijin financiar fostului preşedinte Emil Constantinescu, după ce Parlamentul i-a oferit o sinecură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Constantinescu
Emil Constantinescu

Guvernul Grindeanu a aprobat un memorandum privind susţinerea financiară a fostului preşedinte Emil Constantinescu pentru activitatea desfăşurată în sprijinul învăţământului universitar românesc. Astfel, Constantinescu ar urma să primească 15.000 de lei anual din bugetul Ministerului Educaţiei. În paralel, Senatul a adoptat un proiect legislativ privind Institutul Levantului, o sinecură pentru Constantinescu.

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a aprobat, în şedinţa de astăzi, un  ”sprijin financiar acordat domnului prof.dr. Emil Constantinescu, Preşedintele României în perioada 1996-2000, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru activitatea internaţională pe care o desfăşoară în beneficiul învăţământului superior românesc”.

De fapt, Guvernul României îi oferă sprijin financiar lui Emil Constantinescu încă din 2013, din timpul guvernării Ponta, iar Guvernul Grindeanu n-a făcut altceva decât să prelungească „bursa“ pe care Ministerul Educaţiei i-a oferit-o în ultimii patru ani fostului preşedinte al României.  ”Nu e o premieră. Şi anul trecut s-a aprobat un astfel de memorandum. Sunt lucruri care s-au făcut, nu sunt premiere şi sunt legate de promovarea învăţământului românesc la care fostul preşedinte Emil Constantinescu contribuie şi a contribuit şi în anii trecuţi”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, la finalul şedinţei de guvern.

Concret, Emil Constantinescu participă la 9-10 conferinţe şi simpozioane pe an „cu scopul de a promova învăţământul superior românesc“, după cum a explicat pentru „Adevărul“ purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu. Astfel, Ministerul Educaţiei îi decontează lui Emil Constntinescu aceste deplasări, a căror valoare însumează între 13.000 şi 15.000 de lei anual. 

Parlamentul pregăteşte Institutul Levantului

Proiectul de lege privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru cultura si Civilizaţia Levantului, proiect propus de Emil Constantinescu şi promovat în Parlament de Călin Popescu Tăriceanu, a fost aprobat, luni, in Plenul Senatului, cu 97 de voturi pentru, 12 împotriva si o abţinere. Initiativa legislativă a fost intens criticată de senatorul USR Vlad Alexandrescu, care a spus în timpul dezbaterii proiectului în comisie, că înfiinţarea unui institut în subordinea Senatului ar putea crea "încă o sinecură în România". Iniaţiativa fostului preşedinte a fost puternic criticată şi de Gabriel Liiceanu şi Andrei Plesu. Proiectul va fi transmis mai departe către Camera Deputaţilor, care are ultimul cuvânt în privinţa acestei iniţiative, în conditiile in care preşedintele Klaus Iohannis a cerut deja reexaminarea legii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite