Guvernul a aprobat noi programe pentru sprijinirea tinerilor. Firea: „Vor putea să beneficieze de credite cu garanţia statului”. Ce cheltuieli vor fi eligibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ GeorgeCalin
FOTO: Inquam Photos/ GeorgeCalin

Gabriela Firea a anuţat că în şedinţa de miercuri Executivul a aprobat un proiect prin care studenţii pot contracta credite de 10.000 de euro, iar tinerii cu familii şi cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, garantate de stat.

„S-au adoptat mai multe hotărâri care cred că vor îmbunătăţi măcar parţial viaţă românilor. Un proiect care a fost de multe ori solicitat de către tineri, anume posibilitatea că tinerii studenţi sau ieşiţi din perioada studenţiei să beneficieze de creditare cu garanţia statului. Cei mai mulţi dintre tineri, neavând proprietăţi sau venituri crescute, nu pot să justifice posibilitatea în faţa unui agent bancare că pot să restituie un credit.

Împreună cu Ministerul Finanţelor am venit cu acest proiect, o posibilitate a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi tinerilor care nu mai sunt în studenţie să contracteze credite cu garanţia statului”, a declarat Gabriela Firea, la finalul şedinţei de guvern de miercuri.

Ministrul Familiei a precizat că studenţii vor putea să beneficieze de 10.000 de euro, în lei, cu o garanţie de 80% oferită de stat, în timp ce tinerii care au familie sau sunt în cuplu pot să beneficieze de 15.000 de euro, tot în lei, cu garanţia statului. 

Ce cheltuieli sunt eligibile

În ceea ce priveşte cheltuielile eligibile, pentru studenţi se pot face plăţi vizând publicarea unor lucrări ştiinţifice, plata în avans a chiriei, dar şi alte nevoi personale. Pentru tineri, în cadrul programului Family Start, se pot achita cheltuieli pentru creşă, grădiniţă, achiziţionarea unui autoturism cu 7-8 locuri, avans pentru locuinţă sau alte nevoi personale.

„Noutatea constă în faptul că până acum nu am avut în România credite dedicate tinerilor, studenţi sau nu, care să aibă garanţia statului. În acest moment, dacă un tânăr merge în sistemul bancar, trebuie să vină cu dovada unor venituri crescute”, a completat Firea.

Social-democrata a menţionat că şi-ar dori ca aceste credite să fie contractate din toamnă. 

„Ne-am dori ca de la începutul sesiunii, de fapt, chiar înainte de începutul sesiunii din toamnă, dacă e vorba şi de plata chiriei, aceste credite să poată să fie deja contractate. Fiind câteva luni din acest an ne aşteptăm la un număr nu suficient de relevant de aplicanţi, dar totuşi în măsură să ne dea nouă informaţii relevante, astfel încât să putem să stabilim o sumă mai concretă şi mai aproape de realitate, pe care să o introducem în bugetul ministerului pe anul viitor. Şi sunt convinsă că, având susţinerea premierului şi a domnului ministru de Finanţe, precum şi a coaliţiei, vom reuşi să obţinem această sumă astfel încât să putem să garantăm tinerilor cât mai multe astfel de credite, care, repet, sunt cu garanţia statului prin Fondul Român de Garantare şi Contragarantare. Şi pe mine mă bucură faptul că sunt deja câteva bănci comerciale private care şi-au arătat interesul în dialogul pe care l-am avut în această perioadă de a acorda credite pentru studenţi în cadrul programului anunţat puţin mai devreme şi pentru Family Start, Banca Comercială Română, de asemenea, CEC-ul, Banca Transilvania sunt doar câteva dintre bănci care sunt deja prinse în acest program şi vor fi printre cele care vor acorda creditele”, a mai explicat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a mai explicat faptul că tinerii cu familii vor putea folosi cei 15.000 de euro şi pentru cheltuieli privind unele evenimente personale, precum cununia sau botezul unui copil. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite